BiH
0

Generalmajor Miladin Milojčić preuzeo dužnost načelnika zajedničkog štaba OSBiH

FENA
Na svečanosti upriličenoj u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu danas je izvršena primopredaja dužnosti načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

U prisustvu predstavnika vlasti BiH, članova diplomatskog kora i dužnosnika međunarodnih organizacija, dosadašnji načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Sifet Podžić predao je dužnost generalmajoru Miladinu Milojčiću.

Obraćajući se na kraju čevrerogodišnjeg mandata general Podžić je istaknuo kako je biti prvi načelnik Zajedničkog štaba jedinstvenih OSBiH bila privilegija, izazov i izuzetna čast, podsjećajući na korake koji su obilježili taj period, a tiču se uspjeha odbrambene reforme i približavanja članstvu u NATO-u.

Uz zahvalnost iskazanu svima koji su pomogli ostvarivanju tih ciljeva, Podžić je izrazio očekivanje da će general Milojčić nastaviti proces transformacije OSBiH u pravcu dostizanja NATO-standarda, dovodeći to u kontekst partnerstva u okviru sistema kolektivne sigurnosti.

General Milojčić je istaknuo je spremnost da odgovori svim izazovima reformskih i integracijskih procesa i doprinese izgradnji modernih i efikasnih OS koje će biti u funkciji sigurnosti BiH, regiona i evroatlantskog prostora.

Poručio je kako intenzitet angažovanja u aktivnostima "Partnerstva za mir" neće splasnuti, podsjećajući na obaveze OSBiH u sklopu njihovog približavanja punopravnom članstvu u NATO-savezu.

Čestitke u povodu prve rotacije na čelu Zajedničkog štaba nakon uspostavljanja jedinstvenih OSBiH uputili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Charles English i ministar odbrane BiH dr. Selmo Cikotić.

Ukazali su na značaj reformskog procesa koji je doveo do ustroja jedinstvene odbrambene strukture na nivou BiH, potvrdivši kako OSBiH mogu biti primjer za sve ostale institucije.

Predsjedavajući Silajdžić potcrtao je kako je ulazak u punopravno članstvo NATO-a strateški cilj BiH, te iskazao zahvalnost za potporu SAD-a i drugih prijateljskih zemalja tom procesu.

Ambasador English naglasio je zasluge OSBiH "koje su Bosni i Hercegovini omogućile da preuzme odgovornost za vlastitu sigurnost, odnosno dovele je pred vrata NATO-a i postale jak partner SAD-a i njenih saveznika".

Ministar Cikotić potvrdio je opredjeljenost OS BiH da nastave putem daljnjeg jačanja interoperabilnosti i regionalne saradnje, te profesionalnog obavljanja vlastite misije.

Svi su istaknuli izuzetne zasluge dosadašnjeg načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generala Podžića, te pozdravili stupanje na dužnost generala Milojčića, uz uvjerenje da će nastaviti istim putem i pokazati istu privrženost ostvarenju spomenutih ciljeva.

Američki ambasador je generalu Podžiću uručio poseban poklon SAD-a "Konjaničku sablju", priznanje koje se dodjeljuje najsposobnijim liderima.

Istovremeno, Podžiću je uručena i "Zlatna plaketa" Ministarstva odbrane BiH.

Ceremoniji primopredaje dužnosti načelnika Zajedničkog štaba OSBiH prethodila je smotra počasne jedinice OS koju je izvršio predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u pratnji ministra odbrane Selme Cikotića i generala Sifeta Podžića i Miladina Milojčića.