|

Generalmajor Chiarini pohvalio rad ICMP-a

Generalmajor Chiarini pohvalio rad ICMP-a
0
F
FENA
18.6.2006. u 00:04
0
komentara
0

dijeljenja
Generalmajor Chiarini pohvalio rad ICMP-a
Komandant EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalmajor Gian Marco Chiarini posjetio je u petak identifikacijski projekt Podrinje (PIP) Međunarodne komisije za nestale (ICMP) u Tuzli.
Chiarini je prilikom posjete tom projektu, u kojem forenzički antropolozi i patolozi ispituju, pohranjuju i vrše konačne identifikacije posmrtnih ostataka hiljada osoba nestalih za vrijeme pada Srebrenice 1995. godine te identificirana tijela žrtava vraćaju članovima porodica, izrazio zadovoljstvo radom ICMP-a.

On je jučer, prema saopćenju ICMP-a, posjetio i ICMP-ovo odjeljenje za koordinaciju identifikacija (ICD), mjesto gdje se od članova porodica nestalih prikupljaju uzorci krvi za DNK-a analizu. U ICD-u se nalazi ICMP-eva forenzička baza podataka i kompjuterski program za podudaranje DNK-a. Taj program poredi DNK-a profile izdvojene iz uzoraka krvi članova porodica nestalih s DNK-a profilima iz uzoraka kostiju ekshumiranih iz masovnih grobnica. Prije naučne obrade svi uzorci krvi i kostiju se šifriraju u ICD-u da bi se omogućila povjerljivost podataka o svakom slučaju.

“Ljudi ne shvataju količinu i zahtjevnost rada uloženog u rješavanje sudbine nestalih”, kazao je Chiarini nakon posjete.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.