NATO
99

Generalica Wilz poručila građanima BiH: Vrijeme je da se okrenete budućnosti

Piše: Er. M.
Giselle M. Wilz
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Kampu Butmir danas je upriličena ceremonija primopredaje komande nad NATO štabom Sarajevo brigadnom generalu Robertu M. Hustonu.

Dosadašnji brigadna generalica Giselle M. Wilz kazala je kako je današnja ceremonija za nju istinski gorko-slatka te da ne može riječima iskazati osjećaje zbog toga što je imala priliku sarađivati s profesionalcima u BiH.

"BiH nije bez izazova, a ja sam danas veliki optimista, kakav sam bila i kada sam stajala ovdje prije dvije godine. Oružane snage BiH nastavljaju biti model ove zemlje, iako, iskreno, u nekim oblastima kaskaju, ipak je napravljen značajan napredak i iskorak u drugima", rekla je Wilz.

Istakla je da završetak Pregleda odbrane stavlja BiH u poziciju da krene naprijed i napravi novu kuću umjesto da krpi staru. Dodala je da su planovi napravljeni i da se ubuduće mora početi raditi.

Wilz je građanima BiH ponudila i savjete za napredak, a kao prvi je navela integritet Oružanih snaga BiH ističući da nema mjesta politici unutar njihove strukture i sposobnosti. Kako kaže, raznolikost i inkluzija moraju biti stub snage ne samo OSBiH, nego i države.

"Iskoristite to da vas ujedini, a ne podijeli. Koristite prošlost kao iskustvo, naučene lekcije, čuvajte uspomene na voljene koje ste izgubili... Ali, došlo je vrijeme da gledamo u budućnost. Vaša djeca to zaslužuju, vaši unuci to zaslužuju, a prosperitetna budućnost građana BiH to zahtijeva", rekla je Wilz.

General Robert Huston kazao je da će uložiti maksimalan trud da podrži građane BiH te da zajedno s pripadnicima Oružanih snaga u BiH radi na očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja koje će osigurati stabilnu platformu za ekonomski prioritet koji stanovnici BiH istinski zaslužuju.

"Obećavam vam da ću se odvažno truditi u ime građana BiH i molim pripadnike NATO štaba Sarajevo, pripadnike i pripadnice Oružanih snaga BiH i građane ove izuzetne zemlje da mi se pridruže. Zajedno možemo osigurati mir i poboljšati prosperitet BiH i cijelog regiona", rekao je Huston.