BiH
0

General Villalain: Riješiti problem velike količine naoružanja u BiH

FENA
Komandant EUFOR-a general Ignacio Martin Villalain izrazio je zabrinutost zbog postojanja još velike količine naoružanja i municije, koja nije adekvatno uskladištena i naglasio da je taj problem potrebno što prije riješiti zbog veće sigurnosti BiH.

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović naglasio je, tokom razgovara s generalom Villalainom, značaj i doprinos međunarodnih vojnih snaga u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, a posebno trupa EUFOR-a koje su i dalje prisutne u našoj zemlji.

Kuzmanović je rekao da je RS opredijeljena za punu sigurnost i stabilnost i naglasio da ona nije, niti će biti, remetilački, već faktor povezivanja i stabilnosti, istovremeno izrazivši nadu da će BiH što prije biti primljena u punopravno članstvo NATO-a, saopćeno je nakon razgovora iz Kuzmanovićevog kabineta.

Komandant EUFOR-a izrazio je zadovoljstvo saradnjom EUFOR-a s građanima i vlastima u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, a naročito na lokalnom nivou.

"Kuzmanović se založio da sredstva dobijena od prodaje pokretne vojne imovine pripadnu entitetima", kaže se u saopćenju.