BiH
0

General McColl: Puna potpora misiji EUFOR-a i OHR-a

FENA
Komandant EUFOR-a kontraadmiral Hans Jochen Witthauer i visoki predstavnik Miroslav Lajčak sastali su se danas sa zamjenikom vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i komandantom operacija EU za operaciju ALTEA, generalom Johnom McCollom, koji je naslijedio na toj dužnosti generala sir Johna Reitha, saopćeno je iz EUFOR-a/OHR-a.

General McColl je 22. oktobra 2007. godine preuzeo dužnost zamjenika vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i komandanta operacija EU za operaciju ALTHEA. Ovo je prva posjeta generala McColla Bosni i Hercegovini otkako je imenovan na ovu dužnost, i dolazi u vrijeme koje je od ključnog značaja za reforme i integracijske procese u zemlji.

General McColl je dobio detaljan izvještaj o vojnoj i političkoj situaciji u BiH od komandanta EUFOR-a i visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU, a također se sastao sa predstavnicima NATO-a i EUPM-a.

Tokom sastanka s visokim predstavnikom/specijalnim predstavnikom EU, general McColl je izrazio punu podršku EUFOR-a visokom predstavniku, njegovom mandatu i njegovoj važnoj misiji u BiH.

General McColl je istaknuo značaj nastavljanja bliske i odlične poslovne saradnje između EUFOR-a i Ureda visokog predstavnika/specijalnog predstavnika EU, te naglasio da će EUFOR nastaviti davati doprinos sigurnom i bezbjednom okruženju u cijeloj BiH, u skladu sa mandatom koji proističe iz Daytona.

Svi učesnici su se složili da je povratak normalnom vršenju vlasti, ekonomskom razvoju i iznad svega povratak punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma od imperativnog značaja.

Zajednički zaključak s ovog sastanka je da je evropski put jedino rješenje za postizanje dugoročne stabilnosti u cijelom regionu. To je najbolji put naprijed za BiH.

“To znači da moramo raditi kako bi došlo do korjenite promjene u dinamici na domaćoj političkoj sceni, a to je promjena koja će omogućiti potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i ustavnu reformu te konsolidaciju BiH kao miroljubive i funkcionalne države u kojoj se poštuje zakon”, izjavio je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, navodi se u saopćenju.