Prijem NATO-a
17

General Huston: BiH je ostvarila značajan napredak u uknjižbi vojne imovine na državu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Komandant NATO štaba u BiH general Robert A. Huston obratio se javnosti na novogodišnjem prijemu NATO-a i tom prilikom kazao da je BiH ostvarila značajan napredak u uknjižbi vojne imovine na državu.

On se zahvalio svojim partnerima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i svim međunarodnim partnerima koji ostaju opredijeljeni da podrže put BiH ka euroatlantskim integracijama i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo.

"Bosna i Hercegovina je ostvarila značajan napredak u uknjižbi nepokretne vojne imovine kao vlasništva države. U ovom trenutku, prema podacima Ministarstva odbrane, uknjiženo je više od polovine vojnih lokacija. Drugo, provedba Pregleda odbrane dobro napreduje. Ministarstvo odbrane i Oružane snage blizu su završetka posla na sastavljanju detaljne strukture jedinica koja će stupiti na snagu po aktivaciji Akcijskog plana za članstvo. Pregled obuhvata personal, opremu i vozila. Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH Pregled provode na vrlo profesionalan način", rekao je Huston.

Kako kaže, Ministarstvo odbrane vrijedno radi na unapređenju postupka nabavki u odbrani, boljem upravljanju nabavkama i pratećoj odgovornosti, a paralelno s time i na ubrzanju isporuka zaliha za sve pripadnike oružanih snaga.

"Operativno, Bosna i Hercegovina nastavlja davati značajan doprinos međunarodnom miru i stabilnosti u operacijama NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih naroda u Afganistanu i Africi. Iako po veličini male, Oružane snage BiH imaju značajan pozitivan utjecaj u ovim međunarodnim operacijama. Oružane snage su, također, ostvarile i pozitivan pomak u kontekstu brige za građane i razvoja regionalnih rješenja za regionalna pitanja. Oružane snage i civilni organi se nastavljaju obučavati sa susjedima i partnerima u regiji", rekao je on.

Kako kaže, ove godine učestvovali su na vježbama održanim u Bosni i Hercegovni, Njemačkoj, Rumuniji i Srbiji. Kao vrhunac ove regionalne saradnje, BiH je ove godine bila domaćin vježbe Euroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe, poznatog i po kratici EADRCC. Tokom ove vježbe BiH je ugostila više od 1.200 učesnika iz 34 zemlje. Bio je to sjajan uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, za NATO i za partnerske zemlje učesnice.

"Na kraju bih htio istaći pomoć koju Oružane snage Bosne i Hercegovine pružaju civilnim organima vlasti. Ove godine su Oružane snage pružile nemjerljivu podršku građanima BiH kroz gašenje požara, medicinsku evakuaciju i inžinjerijske radove. Ova pomoć, kao i kontinuirane aktivnosti deminiranja, garancija su sigurnosti sadašnjih i budućih generacija građana ove lijepe zemlje. Univerzalna je želja među svim ljudima da život njihove djece bude bolji nego njihov. Naša djeca su nam najvažnija, oni su razlog zbog kojeg svi mi vrijedno radimo, rame uz rame, za uspješnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Huston.