BiH
0

General Halilović oslobođen optužbe u Haagu

FENA/Sarajevo-x.com
Bivšeg komandanta Armije BiH 53-godišnjeg Sefera Halilovića Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu oslobodio je u srijedu optužbi o odgovornosti za masakr nad hrvatskim civilima u BiH 1993. godine.

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je izreklo oslobađajuću presudu bivšem načelniku štaba Vrhovne komande Armije BiH generalu Seferu Haliloviću, utvrdivši kako nije odgovoran za ubojstva hrvatskih civila koja su pripadnici Armije BiH počinili u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol u septembru 1993. godine tokom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

"Tužilaštvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da je Halilović 'de jure' i 'de facto' zapovijedao operacijom Armije BiH Neretva '93, niti da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama Armije BiH koje su počinile zločine u Grabovici i Uzdolu. Stoga vijeće zaključuje da Halilović nije odgovoran za ubistva počinjena u Grabovici i Uzdolu. Vijeće donosi odluku da optuženi Sefer Halilović nije kriv i stog se oslobađa optužbe za ubojstvo kao kršenje ratnog prva i običaja", pročitao je predsjedavajući sudac Liu Daqun u obrazloženju presude.

Sudac Liu je naložio da Halilović bude pušten iz pritvora UN-a u Scheveningenu čim za to budu obavljene pripreme.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano kako je u selu Grabovica kod Jablanice 8. i 9. septembra 1993. ubijeno 13 hrvatskih civila, a u selu Uzdol kod Prozora 29 hrvatskih civila i jedan zarobljeni pripadnik HVO-a, te da su jedinice koje su počinile ubistva efektivno nadzirali njihovi zapovjednici Zulfikar Ališpago i Enver Buza, te kao zapovjednik glavnog štaba Armije BiH general Rasim Delić, dok je Halilović kao vođa inspekcijskog tima u operaciji Neretva '93 samo provodio koordinaciju po uputstvima Delića.

Tužilaštvo ICTY-a prošle sedmice je podnijelo prijedlog kojim se postojeća optužnica protiv generala Delića proširuje na zločine u Grabovici i Uzdolu.