U posjeti BiH
60

General Graziano potvrdio spremnost Italije da podrži evroatlantski put BiH

FENA
(Foto: H. M./Klix.ba)
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga (OS) Republike Italije general Claudio Graziano izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja kao članica Evropske unije (EU) i NATO-a podržava sve ono što je u kontekstu daljnjeg napretka Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u evroatlantskim integracijama.

"Nastavljamo s politikom 'otvorenih vrata' i nastavit ćemo i dalje da pomažemo Bosni i Hercegovini u svemu onome što je neophodno da bi BiH što prije ušla u te integracije", istaknuo je general Graziano nakon susreta s načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (ZŠOSBiH) generalmajorom Senadom Mašovićem i drugim visokim dužnosnicima odbrambenih struktura BiH.

Visoki gost, koji predvodi delegaciju OS Republike Italije tokom posjete Bosni i Hercegovini, kazao je kako je susret bio prilika za razmjenu mišljenja o sudjelovanju u međunarodnim misijama, uključujući i mogućnosti za proširenje sudjelovanja pripadnika OSBiH u tim misijama, podsjećajući da se trenutno 7.000 italijanskih vojnika nalazi u različitim misijama diljem svijeta.

General Graziano ocijenio je da sudjelovanje OSBiH u međunarodnim misijama dodatno potvrđuje opredjeljenost BiH ka evroatlantskim integracijama, naglašavajući da je BiH, koja se nalazi u srcu zapadnog Balkana, za Italiju u svakom smislu od strateškog značaja, te da dvije zemlje veže stoljetna tradicija.

Dodao je da s vojnog gledišta savremeni trenutak karakteriziraju dvije krize - migracije i terorizam te da se tim problemima posvećuje neophodna pažnja.

Načelnik ZŠOSBiH generalmajor Senad Mašović je, uz izraze dobrodošlice i zahvalnosti visokom gostu, kazao kako su u središtu razgovora bile teme posvećene unapređenju saradnje oružanih snaga dviju zemalja.

"Ono što je za nas veoma bitno jeste činjenica da će general Graziano tokom 2018. godine preuzeti predsjedavanje Vojnim komitetom EU, tako da će biti u poziciji da na još jedan drugačiji način stvori pretpostavke za ubrzavanje našeg procesa približavanja EU i NATO-u", kazao je.

General Mašović ističe da OS Republike Italije imaju dugu tradiciju te da njihovo iskustvo treba biti na raspolaganju OSBiH, uključujući i mogućnosti unapređenja saradnje na planu edukacije, kao i stvaranja pretpostavki da oružane snage dviju zemalja jačaju saradnju putem sudjelovanja u međunarodnim misijama, bilo da je riječ o NATO, UN ili EU vođenim misijama, a sve s ciljem ubrzanja svih vrsta bh. integracijskih procesa.

Delegacija OS Republike Italije s načelnikom Generalštaba generalom Claudijom Grazianom na čelu svečano je dočekana jutros ispred sarajevskog Doma OSBiH uz intoniranje himni dviju zemalja i postrojavanje počasne jedinice OSBiH.

Delegaciju je potom primio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalmajor Senad Mašović sa saradnicima, a radi se o posjeti koja se realizira u skladu s Planom bilateralne vojne saradnje ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Italije.