General Berhard Blair novi komandant u BiH

F
FENA
12.11.2009. u 13:10
0
3
General Berhard Blair novi komandant u BiH
0
General Berhard Blair novi komandant u BiH
Komitet za politička i sigurnosna pitanja EU odlučio je da austrijskom oficiru, general-majoru Berhardu Blairu, povjeri komandu nad mirovnim snagama EU u Bosni i Hercegovini, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane Austrije.
General-major Blair će novu dužnost preuzeti 4. decembra, na godinu dana, i komandovat će nad oko 2.000 vojnika iz 25 zemalja. Blair je prvi Austrijanac koji komanduje jednom velikom mirovnom operacijom EU.

- Ovo imenovanje pokazuje da je austrijska vojska kompetentna i da ima međunarodno priznate vojnike. Imenovanje Austrijanca na ovako odgovornu poziciju je jasan znak da EU cijeni dugogodišnji i odgovorni austrijski angažman na zapadnom Balkanu. General Blair komanduje trupama EU, a Valentin Inzko je visoki predstavnik međunarodne zajednice, što je snažan signal i pokazuje da nam je zapadnim Balkan stvarno bitan, istakao je ministar odbrane Austrije Norbert Daraboss, javio je Tanjug.

General-major Blair je 1973. stupio u austrijsku vojsku, a godinu dana kasnije je upisao vojnu akademiju. Jedno vrijeme radio je u Ministarstvu odbrane a od 2002. on je komandant komande za podršku misijama. Iskustvo u mirovnim misijama on je stekao na Kipru, i kao vojni ataše u Hrvatskoj te preko raznih obuka.

- Svjestan sam velike odgovornosti i radujem se velikom izazovu, kazao je Blair .

Misija EUFOR ALTHEA trenutno broji oko 2.000 vojnika, od kojih je 100 iz Austrije. Komandu nad ovom misijom Blair preuzima od italijanskog general-majora Stefana Castagnotoa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: