Javne rasprave nisu urodile plodom
0

GEC: Prijedlog zakona o volontiranju FBiH je diskriminatoran

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pojedine odredbe prijedloga Zakona o volonotiranju u FBiH su diskriminatorne, te je nužno izvršiti izmjene i dopune nacrta prije konačnog usvajanja za dobrobit volontera, odnosno civilnog društva u cjelini, smatraju u bh.nevladinoj organizaciji “Građanski edukativni centar” (GEC).

Izvjesno je da javne rasprave organizovane s ciljem dobijanja i razmijene informacije između parlamentaraca, stručnjaka i javnosti, u nadi da se dođe do učinkovitijeg i boljeg zakona, a koje su održane za vrijeme godišnjih odmora, odnosno početkom jula ove godine u svim kantonima u FBiH nisu urodile plodom, odnosno iste očigledno nisu bile dovoljno konstruktivne, obzirom da u nacrtu zakonu još uvijek imamo diskriminatorne odredbe, smatraju u GEC-u.

“Na primjer, Članom 30. ovog zakona predviđeno je da se u volontersku knjižicu unose samo “dugoročna volontiranja”, što je klasičan vid diskriminacije onih koji će volontirati “kratkoročno”. Naime, Long-term Volunteering, odnosno dugoročno volontiranje nije nepoznanica, zapravo riječ je o pojmu koji u svijetu označava volontiranje između šest mjeseci i jedne godine, kazao je Emir Vildić, izvršni direktor Građanskog edukativnog centra i dodao:

"No, to nije slučaj i s našim Zakonom. Članom 3. dugoročno volontiranje karakteriše se kao ”obavljanje volontiranja dužeg od 20 sati sedmično najmanje 3 mjeseca bez prekida, u skladu sa zakonom”. Ovakvim zakonskim odredbama diskriminiramo sve one volontere koji su npr. volontirali u određenoj nevladinoj ili vladinoj organizaciji manje od tri mjeseca. Podsjetimo, istima neće biti upisan staž u volonterske knjižice sukladno ovom zakonu, a to je neprihvatljivo, takav zakon nikada nećemo podržati”, zaključuje Vildić.

U GEC-u smatraju da ništa bolja situacija nije ni sa spornim Članom 26. Zakona, koji definira akreditovanje organizatora volontiranja za dugoročna volontiranja. Sama procedura predviđena ovim Članom komplicirana je, a na kraju krajeva i diskriminatorna. Dakle, ukoliko prijedlog Zakon o volontiranju u Federaciji BiH bude usvojen u ovom obliku, Organizator volontiranja neće postupati prema volonterima u skladu s načelom jednakih mogućnosti za sve osobe.

Spornim odredbama ovog zakona Federacija Bosne i Hercegovine afirmira disrkiminaciju volontera ali i korisnika volontiranja, stoji u saopćenju za javnost bh. nevladine organizacije GEC.