{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GEC: Prijedlog zakona o volontiranju FBiH je diskriminatoran

10.11.2012. u 11:48
0
0
GEC: Prijedlog zakona o volontiranju FBiH je diskriminatoran
0
GEC: Prijedlog zakona o volontiranju FBiH je diskriminatoran
Foto: Ilustracija
Pojedine odredbe prijedloga Zakona o volonotiranju u FBiH su diskriminatorne, te je nužno izvršiti izmjene i dopune nacrta prije konačnog usvajanja za dobrobit volontera, odnosno civilnog društva u cjelini, smatraju u bh.nevladinoj organizaciji “Građanski edukativni centar” (GEC).
Izvjesno je da javne rasprave organizovane s ciljem dobijanja i razmijene informacije između parlamentaraca, stručnjaka i javnosti, u nadi da se dođe do učinkovitijeg i boljeg zakona, a koje su održane za vrijeme godišnjih odmora, odnosno početkom jula ove godine u svim kantonima u FBiH nisu urodile plodom, odnosno iste očigledno nisu bile dovoljno konstruktivne, obzirom da u nacrtu zakonu još uvijek imamo diskriminatorne odredbe, smatraju u GEC-u.

“Na primjer, Članom 30. ovog zakona predviđeno je da se u volontersku knjižicu unose samo “dugoročna volontiranja”, što je klasičan vid diskriminacije onih koji će volontirati “kratkoročno”. Naime, Long-term Volunteering, odnosno dugoročno volontiranje nije nepoznanica, zapravo riječ je o pojmu koji u svijetu označava volontiranje između šest mjeseci i jedne godine, kazao je Emir Vildić, izvršni direktor Građanskog edukativnog centra i dodao:

"No, to nije slučaj i s našim Zakonom. Članom 3. dugoročno volontiranje karakteriše se kao ”obavljanje volontiranja dužeg od 20 sati sedmično najmanje 3 mjeseca bez prekida, u skladu sa zakonom”. Ovakvim zakonskim odredbama diskriminiramo sve one volontere koji su npr. volontirali u određenoj nevladinoj ili vladinoj organizaciji manje od tri mjeseca. Podsjetimo, istima neće biti upisan staž u volonterske knjižice sukladno ovom zakonu, a to je neprihvatljivo, takav zakon nikada nećemo podržati”, zaključuje Vildić.

U GEC-u smatraju da ništa bolja situacija nije ni sa spornim Članom 26. Zakona, koji definira akreditovanje organizatora volontiranja za dugoročna volontiranja. Sama procedura predviđena ovim Članom komplicirana je, a na kraju krajeva i diskriminatorna. Dakle, ukoliko prijedlog Zakon o volontiranju u Federaciji BiH bude usvojen u ovom obliku, Organizator volontiranja neće postupati prema volonterima u skladu s načelom jednakih mogućnosti za sve osobe.

Spornim odredbama ovog zakona Federacija Bosne i Hercegovine afirmira disrkiminaciju volontera ali i korisnika volontiranja, stoji u saopćenju za javnost bh. nevladine organizacije GEC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: