|

GDSBiH: Ili Dejton ili Brisel – lažna dilema

GDSBiH: Ili Dejton ili Brisel – lažna dilema
0
F
FENA
16.11.2007. u 12:12
0
komentara
0

dijeljenja
GDSBiH: Ili Dejton ili Brisel – lažna dilema
Građanska demokratska stranka Bosne i Hercegovine smatra da će predstojeći dani do sastanka šest političkih stranaka koje su potpisale Mostarsku deklaraciju i prihvatile zahtjeve Evropske unije o reformi policije pokazati postoji li spremnost vladajućih stranaka za promjene.
GDSBiH smatra da do suštinskih promjena može doći samo ako te stranke izađu s usaglašenim prijedlogom mandatara novog Vijeća ministara BiH koje može garantovati provođenje ključnih ekonomskih i socijalnih programa, prije svega novih investicija i novih poslova i osigurati da se odgovarajućim mjerama, u saradnji s vladama na svim nivoima vlasti u BiH zaustavi nekontrolirani rast cijena i zaštiti standard građana BiH.

Ustavne promjene, reforme policije i Javnog radio-televizijskog servisa i drugi preduvjeti za evropske integracije ne mogu biti ni u ovim kriznim vremenima funkcioniranja državne vlasti predmet beskonačne rasprave i održavanja statusa quo, jer takvo stanje produbljuje društvenu krizu.

- Uloga Vijeća za implementaciju mira i visokog predstavnika definisana je u Dejtonskom mirovnom sporazumu i promjena te uloge podrazumijevala bi promjenu Dejtona ili provedbu ustavnih reformi i donošenje novog ustava kojim će domaći politički akteri preuzeti odgovornost za razvoj zemlje. U sadašnjim okolnostima jasno je da postoje tri ključa za evropske integracije – jedan je u parlamentu BiH, drugi u Predsjedništvu a treći kod visokog predstavnika, smatra predsjednik GDSBiH Ibrahim Spahić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.