{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GDSBiH: Ili Dejton ili Brisel – lažna dilema

F
16.11.2007. u 12:12
0
0
GDSBiH: Ili Dejton ili Brisel – lažna dilema
0
GDSBiH: Ili Dejton ili Brisel – lažna dilema
Građanska demokratska stranka Bosne i Hercegovine smatra da će predstojeći dani do sastanka šest političkih stranaka koje su potpisale Mostarsku deklaraciju i prihvatile zahtjeve Evropske unije o reformi policije pokazati postoji li spremnost vladajućih stranaka za promjene.
GDSBiH smatra da do suštinskih promjena može doći samo ako te stranke izađu s usaglašenim prijedlogom mandatara novog Vijeća ministara BiH koje može garantovati provođenje ključnih ekonomskih i socijalnih programa, prije svega novih investicija i novih poslova i osigurati da se odgovarajućim mjerama, u saradnji s vladama na svim nivoima vlasti u BiH zaustavi nekontrolirani rast cijena i zaštiti standard građana BiH.

Ustavne promjene, reforme policije i Javnog radio-televizijskog servisa i drugi preduvjeti za evropske integracije ne mogu biti ni u ovim kriznim vremenima funkcioniranja državne vlasti predmet beskonačne rasprave i održavanja statusa quo, jer takvo stanje produbljuje društvenu krizu.

- Uloga Vijeća za implementaciju mira i visokog predstavnika definisana je u Dejtonskom mirovnom sporazumu i promjena te uloge podrazumijevala bi promjenu Dejtona ili provedbu ustavnih reformi i donošenje novog ustava kojim će domaći politički akteri preuzeti odgovornost za razvoj zemlje. U sadašnjim okolnostima jasno je da postoje tri ključa za evropske integracije – jedan je u parlamentu BiH, drugi u Predsjedništvu a treći kod visokog predstavnika, smatra predsjednik GDSBiH Ibrahim Spahić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: