{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GDS za stručnost pri rješavanju problema izgradnje hidroelektrana

F
14.2.2007. u 11:54
0
0
GDS za stručnost pri rješavanju problema izgradnje hidroelektrana
0
GDS za stručnost pri rješavanju problema izgradnje hidroelektrana
Vijeće za ekologiju Građanske demokratske stranke BiH (GDS) je razmatralo aktuelno pitanje vodotoka i izgradnje hidroelektrana u BiH, ocijenivši iznenađujućim dosadašnji jednostrani, često konfrontirajuci pristup njegovom rješavanju. Jedna strana je za potpunu očuvanost prirodnih resursa, uglavnom, kao baze za turističku privredu, a druga je za iskorištavanje vodnih potencijala, odnosno za izgradnju visokih brana i dobijanje tražene i profitabilne električne energije.
U GDS-u smatraju da u prvom slučaju nedostaju investicije da bi se osposobila i obogatila turistička infrastuktura, a u drugom ta investicija se nudi, ali ona odnosi, kao što je uglavnom bilo do sada kajmak, a lokalnom stanovništvu ostaje samo "surutka", pa je naš građanin sada sumnjičav, bojažljiv i iritiran.

- Njemu trebaju plodovi objektivne nauke i dobronamjerne politike, izraženi dugoročnom strategijom razvoja, što bi bilo u skladu s međunarodnim, ekološkim, životnim standardima, kaže se u saopćenju.

Da bi se ova pitanja što određenije i potpunije razmatrala i rješavala, u GDS-u smatraju da raste potreba za održavanjem stručnog simpozija čiji bi se stavovi i preporuke na demokratski način razmatrali i usvajali na lokalnim i višim državnim nivoima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: