BiH
0

GDS BiH organizuje raspravu o ustavnim promjenama

FENA
Politički savjet Građanske demokratske stranke BiH (GDS BiH) donio je odluku da se rasprava o Amandmanima na Ustav BiH (Anex 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma) održi u mjesnim, opštinskim i kantonalnim organima i organizacijama u periodu od 6. do 19. aprila 2006.godine u cijeloj BiH.

Kako se u saopštenju za javnost upućenom iz ove stranje navodi, rasprava će se voditi tako što će se učesnicima dostaviti Anex IV ( Ustav BiH) i predloženi amandmani od Predsjedništva BiH koji su u parlamentarnoj proceduri sa dosadašnjim prijedlozima GDS BiH koju su predstavljeni političkim partijama i Parlamentarnoj skupštini BIH .Sve rasprave biće otvorene za javnost i moguće je učešće svih građana BiH.

GDS BiH smatra da je važno da se čuje glas građana BiH kako bi se konstituirala ne samo svijest o potrebi donošenja novog Ustava Bosne i Hercegovine, već i uticaj građana na predstojeće promjene.

Politički savjet GDS BiH je konstatovao da je konačno vrijeme da se formira nova kritična osnova za formiranje građanskog saveza za promjene koji će znati braniti vitalne interese građana BiH neovisno od njihove nacionalne, političke, vjerske i polne orijentacije.

Sve primjede i sugestije građani mogu dostaviti na web sajt GDS BiH: www.gds.ba ili e-mail adresu: [email protected] ili adresu: GDS BIH – Titova 9a/V, 71000 Sarajevo, telefon 222 645, 213 435 fax. 222 646 sa naznakom: za rubriku Ustavne promjene BiH.

Građani mogu takođe učestvovati u anketi koju vodi GDS BiH pod nazivom: „Jeste li za novi Ustav BiH“.

GDS BiH poziva sve zainteresirane građane da se uključe u javnu raspravu o ustavnim promjenama.

GDS BiH prije razmatranja amandmana organizuje političku konferenciju najkasnije do 21.04.2006.godine kada bi trebali biti pozvani svi učesnici u javnoj debati o ustavnim promjenama, stoji u saopštenju.