Tilman Zulch poručuje
0

'Gđo Merkel, BiH ne smije biti izopćenik'

Sarajevo-x.com
Pred sutrašnju posjetu predsjedavajučeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Njemačkoj, gdje će ga uz najviše državne počasti primiti njemačka kancelarka Angela Merkel, Društvo za ugrožene uputilo je pismo gđi Merkel u kojem ukazuje na diskriminaciju koju Evropa provodi nad BiH.

'U ime naše organizacije za ljudska prava još jednom Vam želim usmjeriti pažnju na činjenicu da je Bosna i Hercegovina bila i ostala najveća žrtva ratova u Jugoslaviji, a da se u isto vrijeme prema ovoj zemlji, ne samo u evropskim već i u njemačkim političkim okvirima, i dalje odnosi kao prema parijama - izopćenicima.

Dok građani Hrvatske i Srbije mogu slobodno putovati u zemlje Zapadne Evrope, ovo pravo se Bosancima još uvijek uskraćuje. Podsjećamo da su srpske vojne postrojbe zatvorile na desetine hiljada Bošnjaka u koncentracione logore, da je na hiljade žena više mjeseci držano u logorima za žene, da su bosanski gradovi kao što je Sarajevo svakodnevno bombardovani, da je u Srebrenici likvidirano najmanje 8.376 dječaka i muškaraca i da je na stotine hiljada djece, žena i muškaraca protjerano iz svojih domova i iz zemlje.

Ne smijemo zaboraviti riječi nedavno preminulog komandanta boraca Varšavskog geta, Mareka Edelmana: „Evropa nije ništa naučila iz holokausta. Ništa nije poduzeto da se zaustavi ubijanje. Ono što se događa u Bosni i Hercegovini je posthumna pobjeda Hitlera“. I druge ugledne ličnosti kao što su Elie Wiesel, Simon Wiesenthal, Ernst Tugendhat i Alfred Grosser podigli su svoj glas za bosanske žrtve.

Željko Komšić je političar kojeg svi Bosanci spremni na pomirenje priznaju i poštuju. Njemačka je obavezna pomoći mu zato što Vlada Kohl / Kinkel 90-ih godina prošlog stoljeća nije učinila ništa ozbiljno da zaustavi genocid. Christian Schwarz-Schilling je tada iz razočarenja napustio svoju ministarsku poziciju u Saveznoj vladi Njemačke.

U Dejtonu je Bosna i Hercegovina podijeljena tako da je etnički očišćena polovina – Republika Srpska – prepuštena pokretu koji je do danas prožet ratnim zločincima i nije pokazao nikakve ozbiljnije napore da se sprovede povratak prognanih.

Veoma poštovana gospođo Merkel, molimo Vas da date svoj doprinos za nadoknadu počinjene štete. Njemačka se mora odlučno suprotstaviti najavi vlasti entiteta Republike Srpske da održi referendum o otcjepljenju. Iz ovog područja protjerano je 60 % stanovništva. Savezna vlada Njemačke mora se angažovati na stvaranju razumnog ustrojstva države BiH s regijama i stvarne samouprave u općinama.', kaže se u pismu koje potpisuje predsjednik Društva za ugrožene narode Tilman Zulch.