BiH
79

Gdje su danas i šta rade kantonalni premijeri koji su smijenjeni u februarskim protestima

Piše: N. N. i Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U vrijeme februarskih protesta 2014. godine bijes građana sručio se na četiri kantonalna premijera koji su morali podnijeti ostavke. Sead Čaušević, Suad Zeljković, Munib Husejnagić i Hamdija Lipovača nakon protesta su otišli s političke scene.

Kako su protesti i krenuli iz Tuzle, prvi se na udaru našao premijer TK Sead Čaušević. Već 7. februara je podnio ostavku na premijersku poziciju, a nedugo potom i na mjesto predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla.

Čaušević u penziji, Zeljković prošao najbolje

Čaušević je odmah nakon podnošenja ostavke podnio zahtjev za penzionisanje, a za Klix.ba kaže kako je danas u penziji. U SDP-u je član, reevidentirao se, ali nema ambiciju da obnaša bilo kakvu stranačku funkciju.

"Moram biti iskren i reći da se moglo pretpostaviti da će doći do jednog takvog bunta. Tinjalo je to, u Tuzli je bilo najgore jer je to jedan industrijski grad, a mi smo Vladu FBiH upozoravali da je u TK stanje izuzetno teško. Naravno, niko ne može opravdati paljevine", kaže Čaušević za Klix.ba. On napominje da ni danas nisu riješeni problemi koji su doveli do protesta, što pokazuje složenost situacije u kojoj je djelovala njegova vlada.

Suad Zeljković, tadašnji premijer KS, ostavku je podnio na sastanku Kantonalnog odbora SDA Sarajevo 8. februara 2014. Zeljković ni nakon smjene s pozicije premijera KS nije dugo čekao na novi posao.

Nakon smjene je imenovan u Federalnu komisiju za vođenje aktivnosti na realizaciji projekta "Otvaranje površinskog kopa Kotezi i izgradnja Termoelektrane Bugojno". No, pravu priliku mu je početkom 2015. godine pružio stranački kolega Denis Zvizdić koji ga je imenovao za savjetnika za energetiku. Inače, Zeljković je prije dolaska na mjesto premijera bio direktor KJKP Toplane Sarajevo.

Konačno, u januaru ove godine Zeljković je imenovan za člana Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz FBiH.

Husejnagić u privatnom sektoru

Munib Husejnagić (SDP) kormilarenje Vladom ZDK preuzeo je od stranačkog kolege Fikreta Plevljaka koji je ostavku podnio nakon unutarstranačkih razmirica sredinom 2013. Nakon februarskih protesta Husejnagić je ponudio ostavku koju je Skupština ZDK i prihvatila 25. februara 2014. Ipak, kako nije bilo skupštinske većine koja bi podržala imenovanje novog premijera, Husejnagić je nastavio obavljati premijersku funkciju sve do imenovanja nove vlade nakon oktobarskih izbora 2014.

Husejnagić je premijersku funckiju zamijenio direktorskom u PD Krivaja Mobel, ali je prije nekoliko dana podnio ostavku na mjesto direktora zbog niza problema u ovoj kompaniji.

"Dolazak na čelo ove kompanije za mene je bio poslovni izazov jer sam procijenio da se može pokrenuti proizvodnja u svim pogonima i uposliti svi radnici, pa čak i povećati određeni broj radnika", rekao je Husejnagić nakon podnošenja ostavke.

Husejnagić se kandidovao i za mjesto predsjedavajućeg Odbora SDP-a ZDK, ali je poražen od Senaida Begića.

Lipovača traži posao i prodaje stvari da bi preživio

Nekadašnji premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača podnio je ostavku na mjesto kantonalnog premijer 10. februara 2014. godine poručujući kako "ostavku ne daje huliganima", već građanima, odnosno Skupštini koja ga je i izabrala. Njegovu ostavku prihvatili su svi zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona, a on je tada tražio od demonstranata da ne insistiraju na ostavci načelnika općina u USK te da se više ne organizuju protesti u gradovima tog kantona.

Lipovača je u decembru 2014. godine uhapšen u Bihaću po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH. Njemu se već duže vrijeme spočitava zloupotreba službenog položaja te sticanje imovine na nelegalan način, a Tužilaštvo USK nedavno je podiglo i optužnicu protiv njega

Dvije godine poslije, Lipovača upozorava kako se njegova imovina ipak "topi".

"Ja sam morao dosta toga i pozajmiti da bih mogao živjeti i hraniti porodicu. Ja imam troje djece i suprugu tako da imam obavezu prema tim svojim ukućanima. Da se promijenilo, promijenilo se nagore. Nekada sam prinuđen prodavati neke stvari koje sam naslijedio ili stekao da bih mogao preživjeti", rekao je Lipovača nedavno za FTV.

Bivši premijer USK trenutno se nalazi u Sarajevu gdje pokušava naći posao i gdje apeluje na novinare da mu pomognu u pronalaženju posla.