Zakon je jasan
584

Gdje je zastava BiH na novom državnom zatvoru u Vojkovićima kraj Sarajeva

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U izgradnju novog državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva uloženo je više od 40 miliona eura. Ipak dođete li pred ulaz nećete primjetiti da se radi o nekom državnom objektu ili instituciji s obzirom da nema državne zastave.

Na velikoj tabli ispred zatvorske kapije navedeni su investitori, uz zastave Evropske unije, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. No, zastava Bosne i Hercegovine jednostavno nije postavljena.

Prema Zakonu o zastavi BiH, državna zastava se jasno ističe na svim zgradama institucija BiH ili institucijama koje su odgovorne državnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH svečano je otvoren krajem jula prošle godine na području Općine Istočna Ilidža kraj Sarajeva.

Objekat se prostire na 24.000 kvadratnih metara i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike. Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006. godine.

Ministar Josip Grubeša u posjeti novom državnom zatvoru, zastave nema
Ministar Josip Grubeša u posjeti novom državnom zatvoru, zastave nema

Ukupno 238 osuđenika i pritvorenika bilo je krajem decembra 2020. godine smješteno u ovaj zatvor, a ono što zabrinjava jeste da ih čuva duplo manje čuvara od kojih većina nema nikakvog iskustva.