Šta je posrijedi?
30

Gdje je zaključak o uklanjanju zgrade na Marijin Dvoru, Martić poručuje: Tu je negdje

T. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je nedavno došlo do urušavanja južnog dijela zapadnog krila objekta nacionalnog spomenika Električna centrala na Hisetima, na Marijin Dvoru, srećom je izbjegnuta tragedija.

Nadležni su ogradili prostor oko zgrade trakama, ali zgrada i dalje predstavlja opasnost.

Federalni građevinski inspektor je izvršio inspekcijski nadzor u kojem je konstatovano da je urušen dio objekta u širini od cca 30 m na gornjem do cca 20 m na donjem dijelu objekta.

Ruševini objekat kontinuirano se obrušava prijeteći svakome ko prolazi pored njega, a nadležni su ogradili prostor oko njega trakama, te poremetili saobraćaj na toj lokaciji.

Objekat je u dosta lošem fizičkom stanju, a federalni građevinski inspektor je u više navrata u proteklom periodu postupao i nalagao mjere za osiguranje građevine od obrušavanja.

Posljednja takva mjera izrečena je 8.12.2022. godine, a subjekt nadzora je u više navrata poduzimao izrečene mjere, u cilju sanacije i sprečavanja daljih oštećenja.

Nakon posljednjeg rješenja izdatog krajem prošle godine, a zbog kontinuiranog urušavanja dijelova zgrade, subjekat nadzora je samoinicijativno naručio izradu Elaborata o statičko-konstruktivnoj sigurnosti objekta, kojim je utvđeno da je, u odnosu na postojeće stanje, jedino rješenje kojim se može osigurati bezbjednost građana i imovine potpuno uklanjanje postojećih zidnih struktura do kote postojećeg terena.

Naravno, to bi bilo uz uslov da se sačuva i uskladi postojeća zdrava opeka koja bi se u narednoj fazi koristila u slučaju potrebe. Nakon ovih nemilih scena, upućen je zahtjev svim nadležnim institucijama za što ažurnije rješenje ovog pitanja.

Kako su nam rekli iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) u stručnom nalazu je konstatovano da postavljanje zaštitnih skela nije rješenje za postizanje stabilnosti visokih konzolnih zidova, s obzirom da se radi o nestabilnoj strukturi.

"Shodno članu 93. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, federalni građevinski inspektor po službenoj dužnosti rješenjem naređuje investitoru da o svom trošku izvrši uklanjanje građevine ili njenog dijela ili posljedica izvršenih zahvata u prostoru i uspostavi prvobitno stanje ako se utvrdi da je slijed dotrajalosti ili većih oštećenja neposredno ugrožena stabilnost građevine ili njenog dijela, te ona predstavlja opasnost za susjedne građevine i život ljudi, a ta se opasnost ne može na drugi način otkloniti", navode iz FUZIP-a.

Međutim, dodaju da ukoliko se radi o građevini koja je u obuhvatu nacionalnog spomenika, prije njenog uklanjanja se moraju provesti sve hitne mjere zaštite i procedura u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu oblast zaštite spomenika, a naročito nacionalnih spomenika.

"Napominjemo da status nacionalnog spomenika dodjeljuje Komisija/Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, te da se na nacionalne spomenike primjenjuju mjere zaštite utvrđene Zakonom o provedbi odluka pomenute Komisije", ističu.

Naglašavaju da je shodno članu 5. Zakona o provedbi odluka Komisije/Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja u skladu s odredbama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH.

"Shodno tome, a imajući u vidu da je pomenuto Ministarstvo u ranijim sličnim situacijama nalagalo poduzimanje mjera na osiguranju, a nipošto uklanjanju objekta u obuhvatu nacionalnog spomenika, federalni građevinski inspektor će, radi osiguravanja zakonitosti u provođenju postupka nad građevinom u obuhvatu nacionalnog spomenika, prije izricanja rješenja o uklanjanju objekta sačekati stav Federalnog ministarstva prostornog uređenja", poručili su.

Mi smo provjerili navode o navedenom članu 93. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH i u istom decidno i nedvojbeno stoji da federalni građevinski inspektor po službenoj dužnosti naređuje investitoru da o svom trošku izvrši uklanjanje građevine ili njenog dijela kada ona predstavlja opasnost za susjedne građevine i živote ljudi te da o uklanjanju građevine koja je proglašena nacionalnim spomenikom, federalni građevinski inspektor samo obaviještava organ nadležan za poslove zaštite spomenika i nadležnu policijsku upravu.

A sve u skladu sa zakonom i članom istog:

Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, član 93.
Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH, član 93.

Shodno ovim navodima kontaktirali smo i Federalno ministarstvo prostornog uređenja koje treba donijeti stav o ovom pitanju.

Na pitanje šta je sa stavom i zaključkom sa zahtjevom za uklanjanje ruševnog objekta Električna centrala-Hiseta, ministar Josip Martić nam je rekao da je zaključak "tu negdje".

"Mi smo dali sva moguća saopštenja, da svako radi u skladu sa svojim nadležnostima i sve će biti. Nema potrebe za prebacivanje, svako neka radi svoje, ne treba niko nikog učiti i neka svako radi za svoju plaću", naveo je Martić, gdje smo ga mi ponovo upitali, jesu li pripremili zaključak da bi ostale institucije mogle nastaviti sa svojim nadležnostima, on je kratko naveo "tu je negdje".

Dok se čeka poduzimanje mjera, ostaci objekta predstavljaju opasnost za svakoga ko se nalazi u blizini. Situaciju pogoršavaju i vremenski uslovi uzrokovani pojačanim udarima vjetra te da se cigle obrušavaju i padaju i samim time predstavljaju dodatnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju, a posebno za pješake koji prolaze neposredno pored objekta i mimo žutih traka.