Mnoge prijave
6

Gdje je pečat, ko je predsjedavajući? Formirani predmeti zbog "pravnog haosa" u Skupštini KS

I. P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete u kojima se provjeravaju navodi vezani za "pravni haos" koji je nastao u Skupštini Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo je danas saopćilo kako je od početka ove godine zaprimilo i na dnevnoj osnovi zaprimilo prijave, dopune prijava, apele za hitno postupanje, u kojim se učesnici događanja međusobno prijavljuju i traže od tužilaštva da riješi “pravni haos” koji pominju u prijavama.

"S tim u vezi, Tužilaštvo KS je po redovnoj proceduri formiralo predmete u kojim se provjeravaju navodi vezano za oduzimanje pečata Skupštine Kantona Sarajevo od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine; kršenja odredbi Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata i odluka u 'Službenim novinama Kantona Sarajevo'; navodi da jedan od prijavljenih u javnom djelovanju preduzima aktivnosti predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo te avodi da je jedna od prijavljenih prekršila proceduru vezanu za sazivanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo za dan 28.12.2019. godine", saopćeno je iz Tužilaštva.

Po svim prijavama, tvrdi Tužilaštvo KS, hitno se preduzimaju radnje u cilju provjere navoda, te je u ovoj fazi Tužilaštvo fokusirano na prikupljanje dokumentacije i uzimanje izjava.

"Tužilaštvo će u skladu sa svojim nadležnostima nakon provjere navoda iz prijava utvrditi da li se eventualno u radnjama prijavljenih ostvaruju obilježja krivičnih djela i o svojoj odluci obavijestiti javnost. Uzimajući u obzir dužnost Tužilaštva da u svakoj situaciji pa tako i u ovoj ostane nezavisan i nepristrasan organ, napominjemo da rad tužilaštva u okviru svoje nadležnosti po predmetnim prijavama ni u kojoj mjeri ne onemogućava zastupnike odnosno Skupštinu Kantona Sarajevo da postupaju u okviru svojih nadležnosti u interesu građana Kantona Sarajevo i razmotre dodatne pravne mehanizme za rješavanje nastale situacije", kaže se u saopćenju.