BiH
0

Gdje je novac od iračke nafte?

FENA
Istovremeno s ostavkom američkog sekretara za odbranu Donalda Rumsfelda, počelo je postavljanje neprijatnih pitanja u vezi s američkom politikom u Iraku, javlja BBC.

Jedno od njih je i dilema oko toga gdje je završilo čak 20 milijardi dolara iračkog novca iz programa Ujedinjenih nacija "Nafta za hranu"?

U pretresu na Capitol Hillu u Washingtonu kongresmen Henry Waxman se pokazao kao jedan od najglasnijih kritičara američkog učešća u obnovi Iraka.

Waxman posebno podvlači da su zapostavljene valjane knjigovodstvene procedure prilikom predaje velikih iznosa gotovog novca Privremenoj koalicijskoj upravi. Te vlasti su, naime, rukovodile zemljom u prvoj godini po okončanju vojnih sukoba, sa zadatkom da "osposobe Irak za prve izbore i stvaranje prijelazne vlade".

"Mislim da je pred nama veliki skandal", kaže Waxman. "Privremene koalicijske vlasti su predale 8,8 milijardi dolara gotovog novca prvoj poslijeratnoj iračkoj vladi iako tada još nije bio uspostavljen knjigovodstveni niti sigurnosni sistem da bi se tolikom svotom uspješno raspolagalo! Niko nema evidenciju o tome gdje je taj novac otišao. Ne znamo kod koga je završio", tvrdi on.

Iako bi on trebalo da zna šta se dogodilo sa skoro devet milijardi dolara gotovine, dobijene od prodaje iračke nafte koja je zbog sankcija UN-a bila nedostupna vladi Saddama Husseina, ali dostupna Washingtonu, on tvrdi da o tome, kako sam kaže, "nema pojma".

"Nemam pojma. Ne mogu vam kazati da li je novac potrošen na pravi način ili ne, a mislim da to nije ni naročito važno. U Koalicijskoj prijelaznoj upravi u te poslove bilo je uključeno između 300 i 600 civila, a vi sad hoćete da dovedete 300 revizora da to ispitaju. Nestale su milijarde njihovog novca. Kakve to sad ima veze?" – pita Waxman.

Ova opaska je nevjerovatna tim prije kada se ima u vidu da Henry Waxman govori o sumi koja predstavlja četvrtinu ukupnoga iračkog nacionalnog proizvoda.

Međutim, treba uzeti u obzir da su u periodu neposredno po okončanju rata zvaničnici Koalicije bili pod velikim pritiskom da donose značajne odluke velikom brzinom, i da zato ne čudi što su knjigovodstvene procedure zapostavljene.

Andy Bearpack, koji je u Prijelaznoj koalicijskoj upravi bio na čelu odjela za infrastrukturu i razvoj, o tome kaže: "Kada sam stigao, tražio sam na uvid naše planove da bih potom saznao da mi tako nešto nemamo. Sve što je imalo ikakve veze s Prijelaznom koalicijskom upravom izmišljano je na licu mjesta, kretalo se od nule."

Za američke zvaničnike stacionirane Iraku to je bio lako dostupan izvor gotovog novca koji su mogli lako da troše u cilju brze obnove Iraka. Najveći problem je u tome što taj zadatak oni nisu izvršili - Irak nije obnovljen, iako je na samu obnovu do sada utrošeno 60 milijardi dolara