Centri civilnih inicijativa
0

Gdje ide novac od igara na sreću?

FENA
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) najavila je za četvrtak u Sarajevu okrugli sto na kojem namjerava otvoriti pitanje gdje ide novac od igara na sreću i gdje bi trebao ići?

Zvanicama je naglašeno da će biti otvoreno pitanje (ne)transparentnosti i (ne)sistematičnosti finansiranja nevladinog sektora u BiH s posebnim akcentom na postojeću neprimjerenu legislativu u oblasti igara na sreću, odnosno distribucije budžetskog novca iz ovog izvora.

Istražujući i upoređujući domaću regulativu s onom iz zemalja okruženja i Evropske unije, CCI je zaključio da se domaći zakoni o igrama na sreću, kao i dio zakona o oporezivanju, hitno moraju prilagoditi potrebama građana krajnjih korisnika i evropskoj praksi, saopćeno je iz ove nevladine organizacije.

To je početak kampanje CCI-a čiji je cilj ispravna upotreba Zakona o igrama na sreću i uvođenje modela koji bi omogućio fizičkim i pravnim subjektima da određeni iznos poreza na prihod i dobit usmjeravaju u socijalne, humanitarne ili bliske svrhe prema vlastitom izboru.

U nekim zemljama centralne i istočne Evrope isti model uspješno je u primjeni više od deset godina, a domaća regulativa traži samo manje intervencije da bi se približila evropskim standardima, saopćio je CCI.