{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gdje ide novac od igara na sreću?

F
21.10.2008. u 12:11
0
3
Gdje ide novac od igara na sreću?
0
Gdje ide novac od igara na sreću?
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) najavila je za četvrtak u Sarajevu okrugli sto na kojem namjerava otvoriti pitanje gdje ide novac od igara na sreću i gdje bi trebao ići?
Zvanicama je naglašeno da će biti otvoreno pitanje (ne)transparentnosti i (ne)sistematičnosti finansiranja nevladinog sektora u BiH s posebnim akcentom na postojeću neprimjerenu legislativu u oblasti igara na sreću, odnosno distribucije budžetskog novca iz ovog izvora.

Istražujući i upoređujući domaću regulativu s onom iz zemalja okruženja i Evropske unije, CCI je zaključio da se domaći zakoni o igrama na sreću, kao i dio zakona o oporezivanju, hitno moraju prilagoditi potrebama građana krajnjih korisnika i evropskoj praksi, saopćeno je iz ove nevladine organizacije.

To je početak kampanje CCI-a čiji je cilj ispravna upotreba Zakona o igrama na sreću i uvođenje modela koji bi omogućio fizičkim i pravnim subjektima da određeni iznos poreza na prihod i dobit usmjeravaju u socijalne, humanitarne ili bliske svrhe prema vlastitom izboru.

U nekim zemljama centralne i istočne Evrope isti model uspješno je u primjeni više od deset godina, a domaća regulativa traži samo manje intervencije da bi se približila evropskim standardima, saopćio je CCI.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: