|

Gazi Husrev-begova medresa obilježila 483 godine kontinuiranog rada

Gazi Husrev-begova medresa obilježila 483 godine kontinuiranog rada
316
F
FENA
8.1.2020. u 17:13
17
komentara
316

dijeljenja
Gazi Husrev-begova medresa obilježila 483 godine kontinuiranog rada
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu prigodnim programom obilježila je 483. godišnjicu kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada.
Povodom Dana škole danas je u Medresi održana svečana akademije, na kojoj su između ostalog dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju ove obrazovne ustanove njenim svršenicima, koja su pripala direktoru Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH Dževadu Hodžiću i predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa IZ Sarajevo Jusufu Zahiragiću.

Priznanje Gazi Husrev-begova medrese, koje se dodijeli svake godine na Dan škole, dodjeljuje se svršenicima koji su životom i radom doprinosili njenoj afirmaciji ranijih godina između ostalih dobili su: Esad Duraković, Enes Karić, Mustafa Cerić, Haris Silajdžić, Rešid Hafizović, Fikret Karčić, Džemaludin Latić.

Foto: Fena Foto: Fena


Direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur Malkić podsjetio je da je vakif Gazi Husrev-beg 8. januara 1537. godine ufakufio ovu obrazovnu instituciju.

Malkić je kazao da danas Gazi Husrev-begova medresa ima 485 učenika i učenica. Od toga su dva hafiza i tri hafize. Učenici sarajevske medrese, kako navodi, postižu izuzetne uspjehe u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

"Gazi Husrev begova medresa je majka svih medresa. Možemo reći da je iz nje u ovom periodu izašlo sedam medresa koje se nalaze na području BiH i pod upravom Rijaseta IZ u BiH", naveo je Malkić.

Također je istakao da je Medresa iznjedrila desetine hiljada svršenika koji su osim u vjerskom, aktivni i u političkom i društvenom životu BiH.

Laureat Gazi Husrev-begove medrese Dževad Hodžić istako je da mu ovo priznanje znači mnogo.

"Znače mi i godine koje sam proveo školujući se u Gazi Husrev-begovoj medresi jer sam siguran da su one na presudan način obilježile sav moj i kasniji život", kazao je Hodžić.

On je ovom prilikom istakao da je sarajevska medresa temelj visokog obrazovanja u BiH, podsjetivši da je ona u prvim stoljećima bila visoko obrazovno učilište po nastavnim planovima, te kvaliteti akademskog osoblja.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. godine po Hidžri (8. januara 1537. godine po gregorijanskom kalendaru).
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...