BiH
0

Gazi Husrev-begova medresa obilježava 474. godišnjicu rada

FENA
Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu obilježit će u petak, 7. januara, prigodnim programom učenika i profesora ove škole, 474. godišnjicu kontinuiranog rada na polju edukacije i odgoja mladih ljudi.

Svečana akademija u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese počet će u 14.30 sati učenjem ašere profesora Mensura Kerle te himnom medrese u izvedbi hora ove škole.

Uslijedit će pozdravna riječ direktora medrese Zijada Ljevakovića, te nastup Akademskog ansambla "Dah ljubavi" - solo vokala Latifa Moćevića i dva člana instrumentalne pratnje (violina i tarabuk) uz podršku hora Gazi Husrev-begove medrese.

Bit će također uručene nagrade i priznanja članovima kolektiva Medrese profesorici Almedini Čelebić i recepcionaru Mirzetu Bilaliću.

Plakete za poseban doprinos afirmaciji Medrese bit će dodijeljene profesoru sociologije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Jusufu Žigi, koji je bio i prvi predsjednik Obnoviteljskog sabora Islamske zajednice tokom agresije na BiH, te dekanu FIN-a i profesoru povijesti islamske kulture i civilizacije na FIN-u Ismetu Bušatliću.

Predviđeno je i obraćanje reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića.

Kontinuitet ove ustanove bilježi se od 1537. godine kada je veliki Gazi Husrev-beg utemeljio Medresu koja je do danas iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale ključnu ulogu u opstanku i razvoju BiH, navodi se u saopćenju Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.