BiH
1.1k

Gazi Husrev-begova medresa ispratila 463. generaciju maturanata

Anadolija
Svečanom akademijom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je ispraćena 463. generacija maturanata i 31. generacija maturantica jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi, sarajevske Gazi Husrev-begove medrese, javio je novinar agencije Anadolija.

Svečanoj akademiji ispunjenoj bogatim kulturno-umjetničkim programom, a kojoj je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, direktor Gazi Husrev-begove medrese Zijad Ljevaković, te porodice i prijatelji maturanata, prethodio je tradicionalni svečani defile maturanata ulicama Sarajeva.

Profesor bosanskog jezika i književnosti u Gazi Husrev-begovoj medresi Mirzet Hamzić izjavio je za agenciju Anadolija da u 476. godini kontinuiranog rada i postojanja medrese oni danas ispraćaju 463. generaciju maturanata i 31. generaciju maturantica.

"Godine 1938. sa prekidima uvedena je ženska medresa tako da smo danas u prilici da ispratimo generaciju koja broji 49 učenika i 62 učenice“, kazao je Hamzić.

Prema njegovim riječima učenike medrese ispraćaju uobičajenom svečanom akademijom.

Svake godine Gazi Husrev-begova medresa bira učenika i učenicu generacije, a ove godine su to Hikmet Muratović i Aiša Ramović, koji su u izjavi za Anadoliju istakli da je njihovo četvorogodišnje školovanje u toj obrazovnoj instituciji prošlo veoma brzo sa lijepim sjećanjima i iskustvima.

Muratović je rekao da mu posebnu čast i zadovoljstvo predstavlja izbor za učenika generacije te škole.

"Sve vrijeme tokom obrazovanja trudio sam se da budem među boljim učeniciima i to se nije odrazilo na druženje sa kolegama, bilo je vremena za sve“, kazao je on i dodao da će školovanje nastaviti na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu.

Svoje iskustvo u medresi podijelila je i učenica generacije Aiša Ramović, koja je kazala da je jako sretna što je ona najbolja učenica generacije.

Ona je dodala da je uložila maksimalan trud od prvog razreda i da su to profesori, kao i njeni roditelji, prepoznali.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Evropi, a ove godine je obilježila 476. godišnjicu kontinuiranog rada i postojanja.