|

Gavrilo Stević, optužen zbog ratovanja u Ukrajini, nije došao na izjašnjenje krivice

Gavrilo Stević, optužen zbog ratovanja u Ukrajini, nije došao na izjašnjenje krivice
31
Klix.ba
17.6.2019. u 20:56
122
komentara
31

dijeljenja
Gavrilo Stević, optužen zbog ratovanja u Ukrajini, nije došao na izjašnjenje krivice Gavrilo Stević (Lijevo)
Gavrilo Stević se nije pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine na izjašnjenju o krivici po optužnici koja ga tereti za odlazak na strano ratište u Ukrajinu 2014. godine.
Prema optužnici u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, Stević se tereti da je tokom 2014. preko graničnog prelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

“Na navedenom području optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protivzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice ‘Jovan Šević’, koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Sutkinja Dalida Burzić je kazala da se Stević već drugi put nije pojavio na izjašnjenju, te da će mu naredni poziv biti upućen putem Policijske uprave Banja Luka.

Veljko Čivša, njegov advokat po službenoj dužnosti, rekao je da je prvi put primio poziv za izjašnjenje, te da je stupio u kontakt s optuženim.

“Dogovorili smo se da se vidimo čim dobije poziv. Pokušaću stupiti ponovo u kontakt s njim”, kazao je Čivša.

Stević je, prema navodima Tužilaštva, u okviru jedinice “Jovan Šević” zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti do kraja septembra 2014. godine.

U svom iskazu navedenom u optužnici Stević tvrdi da je u Ukrajinu otišao kao novinar.

Optužnica protiv Stevića je prva koju je Državno tužilaštvo podiglo za boravak na ratištu u Ukrajini i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u toj zemlji, prenosi BIRN.

Pred Sudom BiH su za ratovanje na stranom ratištu u Siriji – ili planiranje i poticanje odlazaka na ovo ratište – do sada osuđene ukupno 24 osobe, na oko 50 godina zatvora.

Naredno izjašnjenje zakazano je za 12. juli.
Prijavi grešku


Komentari (122)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...