{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gavran: Zabrinjavajući negativni trend porasta blokiranih računa

S
3.10.2014. u 10:38
0
3
Gavran: Zabrinjavajući negativni trend porasta blokiranih računa
0
Gavran: Zabrinjavajući negativni trend porasta blokiranih računa
Centralna banka BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savjetnik u Sektoru za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Igor Gavran ističe da je očigledan kontinuirani negativni trend porasta broja blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, čemu su u ovoj godini doprinijele vanredne okolnosti i prekidi i teškoće u radu velikog broja privrednih subjekata pogođenih poplavama i klizištima.
Gavran je rekao Srni da taj negativni trend prati i ostale negativne pokazatelje i trendove kao što su nizak nivo ekonomske aktivnosti, visok nivo nezaposlenosti, negativan spoljnotrgovinski saldo, nizak nivo i dalji pad vrijednosti stranih ulaganja, stalni rast zaduženja javnog sektora i drugo.

"Ovakav negativan trend prisutan je u cijeloj BiH, a razlike u brojevima blokiranih računa i subjekata su više odraz razlika u ukupnoj strukturi ekonomije i broju subjekata, nego razlikama u ključnim ekonomskim kretanjima", pojasnio je Gavran.

Prema njegovim riječima, privreda u Federaciji BiH i dalje je snažnija, a kapaciteti, kapital i broj zaposlenih su veći, ali je zato i javna administracija obimnija i "skuplja", pa je sistemsko opterećenje veće.

Gavran smatra da je, osim negativnih ekonomskih kretanja, uzrok ovako velikog broja blokiranih računa i u neefikasnosti mehanizama naplate potraživanja, kako u komercijalnim odnosima privatnog sektora, tako i u oblasti javnih prihoda, o čemu svjedoče liste višemilionskih dužnika.

Prema njegovim riječima, uzroci su i komplikovani mehanizmi i procedure stečaja i likvidacije, jer je veliki broj pravnih lica odavno faktički neaktivan i takav će i ostati, ali formalno gašenje nije okončano zbog troškova i administrativnih komplikacija.

Gavran u uzroke porasta blokiranih računa svrstava i "lakoću" izbjegavanja obaveza osnivanjem novog subjekta i ostavljanjem "blokiranog", uz promjenu tek dijela imena, a nastavak iste djelatnosti.

"Ipak, iako se veliki broj ovih subjekata i računa odnosi na subjekte koji faktički odavno nisu aktivni, nastavak negativnog trenda jedan je od zabrinjavajućih pokazatelja teške ekonomske situacije i odsustva neophodnog oporavka", upozorava ekonomski ekspert u VTK BiH.

Gavran zaključuje da je jedino pravo rješenje za ovaj problem sam ekonomski oporavak, a u regulatornom smislu potrebno je urediti i učiniti efikasnijim mehanizme i instrumente naplate, odnosno realizacije uzajamnih obaveza, kao i gašenja poslovnih subjekata.

Prema podacima Centralne banke BiH, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH na dan 1. oktobar ove godine dostigao je cifru od 67.126, dok čak 41.416 firmi ima bar jedan blokiran račun.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, koji je objavljen početkom novembra 2012. godine godine, bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: