{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gavran: Država nema interesa da intervenira pri povećanju cijena

F
FENA
26.3.2012. u 14:10
0
7
Gavran: Država nema interesa da intervenira pri povećanju cijena
0
Gavran: Država nema interesa da intervenira pri povećanju cijena
Igor Gavran
Svako povećanje cijene energenata, pa i goriva utiče na privredu i na standard građana, izjavio je Feni ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.
Poskupljenja goriva, prema njegovim riječima, u najvećoj mjeri idu "naruku" budžetima zbog toga što se sa svakim povećanjem, povećavaju prihodi od PDV-a i samim tim nema nikakvog interesa države da se na bilo koji način umiješa ili donese neku odluku o reguliranju kretanja cijene ili neke obavezne strukture da se na neki način cijeli proces poskupljenja učini trensparentnijim, već se čini da sa zadovoljstvom prihvate svaki zahtjev distributera za poskupljenje bez ikakve analize.

"Jednostavno se obraduju povećanju svojih prihoda“, kazao je Gavran.

Kada je riječ o opravdanosti poskupljenja goriva u BiH, Gavran naglašava da određeni argumenti postoje u smislu kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu, ali da bi se ta kretanja preslikala u potpunosti na tržište BiH prvo bi trebalo sagledati koliko je bila realna cijena prije poskupljanja, kolike su profitne stope u BiH, te koliko je dosad njihovo kretanje bilo odraz povećanja troškova, a koliko zloupotrebe i korištenja situacije.

"Kada vidimo da su razlike u cijenama goriva u BiH i u mnogim zemljama EU s daleko većim akciznim i drugim opterećenjima minimalne, jasno je da jedini logični zaključak može biti da su profitne stope, odnosno marže u distribuciji i prodaji goriva u BiH znatno veće nego u razvijenim zemljama.

Samim tim postoji prostor da se cijena ne povećava, pa možda čak i reducira ukoliko bi se marže svele na neku minimalno opravdanu mjeru“, istakao je Gavran.

Da su aktuelne maloprodajne cijene zaista uvjetovane samo ulaznim troškovima, prema njegovim riječima, morala bi postojati značajna razlika između cijena "malih" trgovaca s jednom ili dvije benzinske pumpe i velikih naftnih kompanija, koje posjeduju cjelokupan lanac - od naftnih izvora, preko prerade i distribucije do maloprodaje, a to nije slučaj.

Što se tiče posljedica, konačne posljedice uvijek su najteže za same građane. Prvi efekt koji odmah osjete jeste povećanje troškova za gorivo za njihove potrebe, a drugi efekt koji može biti mnogo teži je poskupljenje osnovnih životnih namirnica, drugih proizvoda i transportnih usluga.

"Kao što se dešava i sa samim gorivom - ona usluga ili proizvod koji danas opravdano poskupi zbog poskupljenja goriva, sutra će neopravdano njegova cijena ostati ista kada dođe do pada cijena goriva", kazao je Gavran.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: