Prijedlog za ukidanje pritvora
0

Gaši ostaje u pritvoru, ostali na slobodu?

FENA
Odbrana optuženih u predmetu Muhamed Ali Gaši i ostali, koji se terete za pripadništvo zločinačkoj organizaciji, danas je pred Vijećem Kantonalnog suda Sarajevo obrazložila prijedlog za ukidanje pritvora četvorici branjenika.

Prijedlogom za ukidanje pritvora obuhvaćeni su optuženici - Muharem Čaušević, Engin Proho, Mirso Krasnić i Edin Hot, dok je izjašnjavanje u vezi s ukidanjem pritvora bratu prvooptuženog, Azizu Gašiju odgođeno i bit će razmatrano nakon kompletiranja nalaza vještaka u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem.

Teško zdravstveno stanje Čauševića i Prohe bili su u osnovi prijedloga za njihovo puštanje na slobodu, a što je detaljnije obrazložio njihov branitelj, advokat Zdravko Rajić.

Advokati Nikica Gržić i Muhidin Kapo predočili su razloge zbog kojih smatraju da bi njihovi branjenici Krasnić i Hot trebali biti pušteni iz pritvora, ustvrdivši da tokom dokaznog postupka nisu potvrđeni razlozi njihovog daljnjeg zadržavanja u pritvoru.

Odbrana je osporila opće i posebne okolnosti za zadržavanje njihovih branjenika u pritvoru, navodeći da iz odredbi novog ZKP-a ne proizilazi postojanje vanrednih okolnosti u tom pogledu ni eventualna opasnost od remećenja javnog reda i mira.

Odbrana je, istovremeno, podsjetila na praksu bh. sudova i Suda u Strasbourgu te odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima su tretirana prava osoba protiv kojih je pokrenut sudski postupak.

Zastupnik optužbe, tužitelj Oleg Čavka ukazao je, međutim, na brojnost krivičnih djela koja se stavljaju na teret optuženima te broj oštećenih osoba, protiveći se prijedlogu za ukidanje pritvora, osim u slučaju Čauševića i Prohe kod kojih bi zadržavanje u pritvoru moglo dovesti do daljnjeg pogoršanja, ionako teškog zdravstvenog stanja.

Osim o prijedlogu za ukidanje pritvora, o čemu će se Sud očitovati u nastavku suđenja zakazanom za sutra, strane u postupku su se na današnjem ročištu izjasnile i o određenim dodatnim koracima koje namjeravaju poduzeti nakon okončanja dokaznog postupka.

U tom kontekstu, odbrana i optužba najavili su predočavanje Sudu dvaju dokumenata te odustali od saslušanja ranije predloženih svjedoka odbrane Harisa Kaljanca i Idriza Ramadana te dodatnog ispitivanja svjedoka Amira Pašića.

S današnjeg ročišta je zbog prigovora tužitelju isključen Amir Kasumić koji se kao i Sinan Ljuca brani sa slobode.

Suđenje Muhamedu Aliju Gašiju i njegovom bratu Azizu te Mirsi Krasniću, Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću, Edinu Hoti i Sinanu Ljuci, nastavit će se 19. marta, kada bi osim predočavanja odluke Suda u vezi s eventualnim ukidanjem pritvora za spomenutu četvoricu optuženika trebalo precizirati pitanja koja se tiču nastavka postupka u ovom predmetu.