{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gasalo i Kukavica ponovo u pritvoru

F
29.8.2008. u 18:14
0
2
Gasalo i Kukavica ponovo u pritvoru
0
Gasalo i Kukavica ponovo u pritvoru
Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH ukinute su mjere zabrane i ponovno je određen pritvor Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici, optuženima za zločina nad Hrvatima u Bugojnu počinjen tokom 1993. i 1994. godine.
Gasal i Kukavica uhapšeni su 28. augusta ove godine, iako je odluka Apelacionog vijeća o "kršenju mjera zabrane" donesena sedam dana ranije. Detalji ove sudske odluke još uvijek nisu poznati.

Gasal i Kukavica pušteni su iz pritvora 4. jula ove godine uz mjere zabrane, nakon što su se njihovi branioci pozvali na odluku Ustavnog suda BiH, u kojoj stoji da Tužilaštva "trebaju dokazati da je postojao utjecaj na svjedoke" ili u protivnom se krše ljudska prava optuženih ili osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na odluku Suda BiH o puštanju iz pritvora dvojice optuženih, koju je Apelaciono vijeće usvojilo i ponovno ih vratilo u pritvorske jedinice.

Uz Gasala i Kukavicu, Tužilaštvo BiH tereti Enesa Handžića i Senada Dautovića za zločin nad bugojanskim Hrvatima koji su bili zatvoreni u različitim objektima, a jedan od njih je i stadion "Iskra".

Prema optužnici, zatvorenici kojih je oko 300 bilo na stadionu "Iskra" su držani u nehumanim uslovima, te bili izloženi premlaćivanju, maltretiranju i odvođenju na prinudne radove.

Gasalu i Kukavici je još jednom Sud BiH ukidao pritvor, u maju ove godine, ali su nedugo zatim nakon žalbe Tužilaštva BiH ponovo uhapšeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: