Rupa na varu
0

Gas Promet: Nema obustave plina prema Sarajevu, kvar će biti popravljen u petak

D. Be.
Direktor Gas Prometa Milomir Draganić rekao je za Klix.ba da neće doći do prekida u snabdijevanju plinom te da će kvar na plinovodu između Šepka i Karakaja biti saniran u petak jer je riječ o rutinskoj proceduri.
Kvar se dogodio na granici BiH i Srbije.

"Riječ je o rupi na varu koja nije odmah mogla biti zatvorena šelnom. Mora se isjeći var i ponovo zavariti, ali to je standardna procedura i nije prvi put", rekao je Draganić.

On je kazao da nije tačno da će doći do prekida snabdijevanja prirodnim gasom od Zvornika do Zenice.

"Mi smo još jučer mislili riješiti kvar, ali je var neravan pa se ne može stegnuti. Mora se kratko obustaviti plin da ne bi došlo do eksplozije i čim se zavari, plin se ponovo pušta i to je to", dodao je.

Direktor Gas Prometa kaže da ne postoji gasovod na kojem se ne vrše popravke, pa čak i na onim koji su stari samo pet godina.

"Uvijek se desi da negdje pusti var i zato se gasovod redovno obilazi svaki mjesec", poručio je.

Treba istaći i da već neko vrijeme traje prepucavanja na relaciji BH-Gas - Gas Promet u vezi Južne interkonekcije. Iz BH Gasa tvrde da je plinovod u BiH star 40 godina i da se on održava u dijelu Federacije BiH, ali da nije upoznat u kakvom je stanju dio u RS-u.

Iz firme Gas Promet iz RS-a su odgovorili kako su navodi BH Gasa netačni i da je sve u potpunom redu kada je riječ o održavanju plinovoda u ovom bh. entitetu.