|

Garibija: Po drugi put povećavamo socijalne naknade za 23.000 korisnika

Garibija: Po drugi put povećavamo socijalne naknade za 23.000 korisnika
12
F
FENA
14.10.2019. u 11:03
4
komentara
12

dijeljenja
Garibija: Po drugi put povećavamo socijalne naknade za 23.000 korisnika
Nakon što u proteklih 11 godina nije bilo povećanja socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo, ove godine su povećane već drugi put, a time je obuhvaćeno oko 23.000 korisnika pojedinačnih prava koja se računaju u odnosu na osnovicu.
Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Malik Garibija, naglašava da povećanje u zbiru iznosi 10 posto, ali da su i dalje daleko od zadovoljavajućeg nivoa.

To povećanje se realizuje uvećanjem osnovice za izračun socijalnih davanja, a koja je u proteklih 11 godina iznosila 600 KM, početkom godine Vlada KS je osnovicu podigla na 630 KM, a sada na 660 KM.

Izračun velikog broja prava iz oblasti zaštite porodice s djecom i socijalne zaštite radi se pomoću ove osnovice, kao i izračun cenzusa za ostvarivanje određenih prava. Tako, na primjer, cenzus prihoda za ostvarivanje prava na dodatak na djecu za četveročlanu porodicu umjesto ranijih 480 KM sada iznosi 528 KM.

Za dva ovogodišnja povećanja potrebno je dodatnih dva miliona KM godišnje, a Vlada KS osigurala je neophodna sredstva.

Naknade u uvećanom iznosu računat će se od oktobra, a obuhvataju prava poput: jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, stalne novčane pomoći, njege i pomoći za osobe starije od 65 godina, osposobljavanja za život i rad osobama s poteškoćama u razvoju, jednokratne pomoći za opremanje djeteta, dodatka na djecu, uvećanog dodatka na djecu, naknada umjesto plate zaposlenim porodiljama, naknada nezaposlenim porodiljama, itd.

"Bez obzira na povećanje od 10 posto, iznosi koje dajemo i dalje ne garantuju dostojanstven minimum i nemamo pravo stati dok ne dođemo do tog nivoa", smatra ministar Garibija, saopćeno je iz press službe KS.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...