{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Garib: Postojeći penzioni sistem neće moći još dugo izdržati

F
17.12.2007. u 15:32
0
0
Garib: Postojeći penzioni sistem neće moći još dugo izdržati
0
Garib: Postojeći penzioni sistem neće  moći još dugo izdržati
Javna rasprava o nacrtu Strategije reforme penzionog sistema u FBiH koja predviđa uvođenje tri stupa osiguranja održana je danas Sarajevu.
Prvi stup penzijskog osiguranja sačinjavale bi penzije koje dosadašnji penzioneri primaju po sistemu međugeneracijske solidarnosti. Drugi su tzv. kolektivne sheme koje su na dobrovoljnoj osnovi, sve dok ne bude potpisan ugovor sa zavodom PIO, a njega čine sve beneficirane penzije i zaposlenici onih firmi koji mogu izdvajati dodatnu stopu u odnosu na prvi stup. Treći stup je klasična štednja na dobrovoljnoj osnovi.

Uvodno izlaganje održao je voditelj ekspertne grupe za izradu strategije reforme penzijsko-invalidskog sistema u FBiH Sulejman Garib koji je prezentirao koncept budućeg penzionog sistema.

Istaknuo je da ukoliko ne budu uvedeni novi vidovi penzijskog i invalidskog osiguranja i ne bude provedena cjelovita reforma u FBiH postojeći sistem, uz činjenici da prosječno godišnje ima 10.000 novih penzionera, neće još dugo moći izdržati.

"Ovu i svaku narednu, raspravu doživljavam kao priliku za primjedbe i prijedloge jer je ovo materija koja se oblikuje i konačnu formu i treba da dobije tek u Parlamentu. Ovo je poziv i svim asocijacijama koje se bave penzionim sistemom da aktivno učestvuju u radu ekspertne grupe i da tako možemo modelirati sistem na dobrobit svih zaposlenika, odnosno penzionera," kazao je Garib.

U iznalaženju rješenja za izgradnju novog sveobuhvatnijeg penzijskog sistema istraživana su iskustva mnogih zemalja. Zaključeno je da sistemi imaju određenih sličnosti, ali da svaka zemlja uređuje svoj penzioni sistem.

"Mi želimo napraviti penzioni sistem koji će najbolje odgovarati našem društveno-ekonomskom uređenju i biti najpribližniji rješenjima koja će budućnim penzionerima stvoriti perspektivniju budućnost, "kazao Garib.

Istaknuo je želju da u FBiH bude napravljen sistem koji se neće puno razlikovati od onog u RS-u da bi se eliminirala bilo kakva diskriminacija i da bi budući penzioneri mogli, bez obzira na to gdje žive, na sličan način ostvarivati svoja prava.

Savez samostalnih sindikata BiH mišljenja je da su ciljevi reforme penzionog sistema u Nacrtu Strategije dobro postavljeni, ali smatra da ima puno otvorenih pitanja i dilema te da predloženim rješenjima za novi model penzionog sistema nisu razjašnjena neka značajna pitanja koja opredjeljujuju budući materijalni položaj penzionera i koja moraju biti osnov za izgrađivanje definitivnih stavova svih zainteresovanih učesnika u procesu provođenja reformi.

Također, prema mišljenju Sindikata BiH, u nacrtu Strategije ne spominje se na koji način će biti regulirano pitanje invalidnog osiguranja koje je u sadašnjem sistemu sastavni dio penzijsko-invalidskog osiguranja.

"Posebno treba naglasiti da u Nacrtu strategije nema ni naznaka o tome ko će snositi troškove reforme i Savez samostalnih sindikata BiH opravdano iskazuje bojazan da će to pasti na leđa zaposlenika", smatra Sindikat BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: