Nakon brojnih odgađanja
171

Garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu sa 165 parking mjesta bit će sutra napokon otvorena

S. Š.
Garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prvobitno je novoizgrađena garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu trebala biti otvorena u februaru, a nakon prolongiranja nekoliko datuma, sutra će ona konačno biti i otvorena.
Kako su saopćili iz Općine Novo Sarajevo. u petak 20. oktobra, javna garaža G3 preko puta Zvoda za hitnu medicinsku pomoć KS bit će otvorena, a otvorenje je zakazano za 12 sati.

"Ovim projektom će građani, umjesto dosadašnjih četrdesetak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta (krovna etaža 58, etaža -1 56 mjesta i 56). Garaža će obuhvatiti oko četiri hiljade kvadratnih metara površine", saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.

Ukupna vrijednost realiziranih Ugovora na g3 iznosi 5.801.218,46 KM.

Projekat je finansiralo Ministarstvo za saobraćaj KS, a Općina Novo Sarajevo je dodijelila zemljište. Implementator izvođenja radova, kao i nadzor za izvođenje radova, vršio je Zavod za izgradnju KS, a JP "ONSA" će upravljati i održavati garažu.

Podsjećamo, izgradnja je počela u ljeto 2020. te je trebala biti završena do sredine novembra 2020. Tadašnji kantonalni premijer Mario Nenadić (SBB) je prilikom početka radova izjavio da će biti napravljena za manje od pet mjeseci. Nedugo nakon toga, izgradnja je zaustavljena te je periodično nastavljana.

Barlov je u aprilu prošle godine kao jednu od ključnih prepreka istakla poskupljenje građevinskog materijala. Tada je procijenila da će dodatni trošak biti 300.000 KM. Kantonalna vlada je u julu 2020. saopćila da je osigurala 4,4 miliona KM za izgradnju garaže za 165 vozila, a da je Općina Novo Sarajevo ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM.

Potom, garaža je trebala biti otvorena i prošlog mjeseca, ali zbog određenih propusta, otvorenje će se dogoditi tek sutra.