Krug 99
0

Ganićeva opaska na netačan podatak nije uvredljiv napad na novinarku Kusmuk

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sloboda djelovanja u javnom diskursu podrazumijeva i odgovornost i nužnost tačnog baratanja podacima, saopćeno je danas iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u povodu istupa akademika Ejupa Ganića na konferenciji za štampu pred održavanje posljednje sesije Kruga 99.

Naime, u saopćenju Udruženja BH novinari i Linije za pomoć novinarima navodi se da je na redovnoj sesiji Kruga 99 gost, uvodničar Ejup Ganić grubo izvrijeđao novinarku RTRS Branku Kusmuk. Navodni incident je prethodio samoj sesiji Kruga 99, odnosno konferenciji za štampu, na kojoj novinari prije sesije uzimaju izjave od gostiju-uvodničara, kao i svih drugih koje smatraju relevantnim za njihovo izvještavanje.

Krug 99 ni na koji način ne cenzurira niti ograničava rad na ovoj već tradicionalnoj formi dijaloga novinara i učesnika u raspravi koja tek slijedi.

"Istine radi, na novinarski upit o četrdeset i jednom ubijenom u slučaju Dobrovoljačka, Ganić je zapravo ispravio navod u novinarskom pitanju, oslanjajući se na procesuirane dokaze londonskog suda, a i na izjave samog generala Kukanjca (o pogibiji pet vojnih osoba i jednog civila na službi u JNA). Ako je međutim izrijek oslobodite se četništva, grubo vrijeđanje, onda se izvinjavamo spomenutoj novinarki. Profesor Ganić nije morao znati da je njegova lična opaska na falsifikovan podatak u novinarskom pitanju uvredljiv napad za novinarku Kusmuk", navodi se u saopćenju.

Krug 99 od nastanka do danas čvrsto stoji na stajalištima slobode izražavanja, to je jedan od razloga našeg osnivanja i vodilja u radu Asocijacije nezavisnih intelektualaca.

"Demokratske vrijednosti i pravo na slobodan i dostojanstven rad novinara smatramo odrednicama za bh. društvo. Ali sloboda djelovanja u javnom diskursu, podrazumijeva i odgovornost, nužnost tačnog baratanja podacima, u suprotnom smo podjednako odgovorni za provokacije i sve što iz toga može slijediti", naglašavaju z Kruga 99.

Krug 99 žali što ovaj iskonstruirani "slučaj" služi kao jedva dočekan izgovor za dalje i dublje ometanje pozitivnih veza i odnosa između Kruga 99 i javnosti RS-a.