BiH
459

Galijašević ucjenjivao privrednike, a direktne pregovore vodila njegova žena Adelaida

Piše: M. Ć.
Emdžad Galijašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Emdžad Galijašević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradonačenik Bihaća Emdžad Galijašević je više od mjesec dana bio pod posebnim istražnim radnjama, odnosno od momenta kada je privatni poduzetnik i vlasnik firme "Behić Sanny Boy“ iz Bihaća prijavio Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona da mu gradonačelnik traži novac kako bi mu isplatio potraživanja za ranije izvedene građevinske radove na području Bihaća.

Na osnovu toga, Tužilaštvo je preduzelo određene istražne radnje koje su kulminirale današnjim hapšenjem.

"Galijašević je tražio, a zatim i primio 10.000 KM u svom kabinetu. Nakon primopredaje novca, pripadnici Federalne uprave policije upali su u kabinet s ciljem hapšenja svih prisutnih osoba i pretresa prostorija. Ostali prisutni su svojim radnjama pokušali prikriti novac i na taj način pomoći prvoosumnjičenom, u čemu su ih spriječili pripadnici FUP-a. Novčanice su označili pripadnici FUP-a“, kazao je Adnan Tulić, glasnogovornik Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

No, čini se da "Behić Sanny Boy“ nije jedina firma koja je davala procenat Galjaševiću. Prema do sada nepotvrđenim podacima i nekoliko drugih bihaćkih poduzetnika, koji su imali potraživanja od Grada Bihaća, bili su primorani davati procenat gradonačelniku kako bi dobili novac. Direktne pregovore s predstavnicima firmi u tom smislu vodila je Galijaševićeva supruga Adelaida.