Slijede novi razgovori
296

Galijašević: Ovakav scenarij Bh. bloka u Zeničko-dobojskom kantonu je bio očekivan

Piše: E. M.
Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)
Miralem Galijašević (Foto: E. M./Klix.ba)
Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević u izjavi za Klix.ba je kazao da je ovakav scenarij Bh. bloka bio očekivan te da će Stranka demokratske akcije uskoro krenuti u drugi krug pregovora sa strankama kako bi formirali većinu u Skupštini ZDK.

Nakon što je Bh. blok izgubio većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona odlaskom zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH i Stranke za BiH, nakon duge šutnje situaciju je za Klix.ba prokomentarisao i prvi čovjek Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije ZDK Miralem Galijašević.

SDA je sve vrijeme tokom pregovora stranaka okupljenih u Bh. blok bila neutralna te nije davala nikakve izjave za medije, sve do danas. Galijašević je kazao da je ovakav scenarij bio očekivan te da je to najavio i na prvoj konferneciji za novinare nakon izbora kada su oni dogovorili zajedničko djelovanje s HDZ-om.

"Neću reći da smo vidoviti, ali je bilo za očekivati da će doći do ovoga. Mi ćemo sada krenuti u drugi krug razgovora s predstavnicima političkih partija koje su spremne programski nas pratiti, a vrata su otvorena za sve. Ne želivši u javnosti iznositi neke informacije, da neko to demantuje, za prve pregovore ćemo uputiti i saopćenja da javnost bude tačno informisana o svemu", kazao je Galijašević.

Dodao je da bi prvi razgovori trebali biti održani u naredna dva dana, ali da će prvo napraviti program za pregovore koji će uputiti strankama, a potom i dogovoriti termin.

Već ranije SDA je dogovorila koaliciju s HDZ-om pa zajedno imaju 14 zastupnika te su im potrebna još četiri zastupnika za novu većinu.