{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gadaffi: Bosni i Hercegovini uskoro status najpovlaštenije države u Libiji

N
1.9.2004. u 23:22
1
0
Gadaffi: Bosni i Hercegovini uskoro status najpovlaštenije države u Libiji
1
Gadaffi: Bosni i Hercegovini uskoro status najpovlaštenije države u Libiji
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, koji predvodi bh. delegaciju u službenoj posjeti Narodnoj Republici Libijskoj Džamahiriji, prisustvovao je godišnjoj skupštini Generalnog narodnog kongresa kojem se obratio lider Muammar el Gadaffi, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nakon ceremonije Gadaffi je u prijateljskom razgovoru s predsjedavajućim Terzićem izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine, naglasivši podršku njegove zemlje namjerama BiH za potpuno uključenje u evropske i euroatlantske integracije. Sugovornici su se složili da je neophodno da raniji, iznimno dobri odnosi Libije s bivšom SFRJ budu preneseni i na BiH.

Pukovnik Gadaffi je potvrdio i spremnost da Bosna i Hercegovina dobije status najpovlaštenije države u Libijskoj Džamahiriji, što će bitno utjecati na poboljšanje trgovinskih odnosa i izlazak bh. kompanija na libijsko tržište.

Predsjedavajući Terzić se zahvalio na dosadašnjoj pomoći Libije našoj zemlji i istaknuo spremnost BiH da preko Libijske Džamahirije izađe na sva tržišta afričkog kontinenta. On je potvrdio spremnost i zainteresiranost BiH da nastavi i intenzivira saradnju s Libijskom Džamahirijom na obostrano zadovoljstvo.

Terzić se danas susreo i s sekretarom Svenarodnog odbora Velike Libijske Džamahirije Shukrijom Muhammadom Ghanimom na čiji je poziv delegacija BiH doputovala u Libiju.

Premijer Ghanim je istaknuo zadovoljstvo činjenicom što je posjeta predsjedavajućeg Terzića i Vijeća ministara došla u pravo vrijeme, te potvrdio da njegova zemlja sada otvara velike projekte razvoja Libijske Džamahirije u kojem ima mjesta i za bosanskohercegovačka ulaganja.

Dogovoreno je da će u idućem razdoblju ekonomska saradnja dostići nivo prijateljskih odnosa u političkom smislu. U tom kontekstu dogovoreno je i da će se za idući susret delegacija dviju zemalja pripremiti okvirni sporazum o ukupnoj saradnji, kao i sporazum o zaštiti investicija, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji će stvoriti pravni okvir za intenziviranje ekonomske saradnje.

Konstatirano je da su konkretne mogućnosti investiranja i povratka bosanskohercegovačkih firmi na tržište Libijske Džamahirije u oblastima građevinarstva, telekomunikacija, iskorištavanja hidropotencijala, poljoprivrede i posebno stanogradnje.

U tom smislu će agencija za strano investiranje, koja djeluje pri vladi Libijske Džamahirije, napraviti posebnu analizu mogućnosti uključenje bosanskohercegovačkih kompanija na ovo tržište.

Sugovornici su se složili da Bosna i Hercegovina može omogućiti Libiji ulazak na evropsko tržište, što bi mogao biti dodatni motiv za investiranje libijskih poduzeća u BiH. Istovremeno, potvrđeno je da Libijska Džamahirija može otvoriti vrata BiH za cijelo afričko tržište.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je izrazio veliko zadovoljstvo gostoprimstvom i mogućnostima saradnje te pozvao premijera Libijske Džamahirije Shukriju Muhammada Ghanima da posjeti BiH, što je libijski premijer sa zadovoljstvom prihvatio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: