BiH
0

FZZ: Za provedbu Zakona o pravima demobiliziranih boraca nedostaje oko 100 miliona KM

FENA
Direktori kantonalnih službi i FZZ razmatrali su u ponedjeljak provođenje Zakona o pravima demobiliziranih boraca i zaključili da se, s obzirom na nedostatak finansijske podrške, ne mogu donositi rješenja o ostvarivanju prava na novčanu naknadu.

Na taj način bi se stvorila obaveza za koju nije osiguran novac, ali će se nastaviti s prijem zahtjeva.

"Ukoliko bi se u sadašnjoj situaciji izdavala rješenja, onda bi podnosioci zahtjeva ili dio njih mogli ostvariti to pravo u trajanju od najviše dva mjeseca", navode u utorak iz Federalnog zavoda za zapošljavanje u saopćenju.

Na sastanku još jednom je ukazano da je na evidencijama nezaposlenih 81.101 nezaposleni demobilizirani branilac (stanje 21. marta ove godine), te da je od tog broja 71.798 nezaposlenih demobiliziranih branilaca već podnijelo zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu po osnovu učešća u odbrani BiH.

Naglašeno je da je broj nezaposlenih demobiliziranih branilaca u stalnom porastu, što potvrđuje činjenica da se ovaj broj povećavao za 35 posto u posljednjih šest mjeseci.

Kako se planirani iznosi po osnovu uplate doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti u 2007. procjenjuju na oko 93 miliona KM, te da je za isplatu novčanih naknada po do sada podnesenim zahtjevima potrebno osigurati oko 125 miliona KM za godinu dana (koliko prema članu 8. Zakona ovo pravo može najmanje trajati), još jednom je ukazano da nedostaje oko 100 miliona, imajući u vidu činjenicu da za tu namjenu Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje mogu izdvojiti oko 23 miliona.

Ukazano je da su kantonalne službe za zapošljavanje i Federalni zavod uputili dopise svim kantonalnim skupštinama, vladama kantona, kantonalnim ministarstvima za rad i socijalnu politiku, kantonalnim ministarstvima za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Vladi Federacije BiH, Parlamentu FBiH i Federalnom ministarstvu finansija u kojem je ukazano na činjenicu da Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje nisu u mogućnosti osigurati novac za provedbu ovog zakona.

S obzirom na to da nije dobijen odgovor od tih institucija na koji način da se osigura novac koji nedostaje zaključeno je da se zakaže sastanak s predsjednicom FBiH, premijerom FBiH, predsjednicima oba doma Parlamenta FBiH, ministrom za rad i socijalnu politiku FBiH, ministrom za finansije FBiH, ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, premijerima kantonalnih vlada, kantonalnim ministrima za rad i socijalnu politiku, kantonalnim ministrima za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, te da se pokuša naći rješenje za novac koji nedostaje za provedbu Zakona.

Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje podržavaju formiranje fonda za ostvarivanje prava demobiliziranih boraca i spremni su odmah uplatiti 23 miliona KM koliko je osigurano za provedbu ovog zakona, ali da i druge odgovorne institucije osiguraju nedostajući novac, te da se iz tog fonda finansira provedba Zakona, imajući u vidu da briga za rješenje pitanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica nije samo briga službi za zapošljavanje nego zajednička briga svih relevantnih institucija sistema i države u cjelini.

Kako je poznato, Zakonom o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica između ostalog utvrđena su prava demobiliziranih branilaca na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, prednost pri dodjeli kredita za zapošljavanje, pravo na zdravstvenu zaštitu i dr.