Jedinstveni sadržaji
38

FutureA festival za djecu stiže ponovo u Goražde sa 150 volontera iz Holandije

E. A.
Goražde će po drugi put biti domaćin popularnog dječjeg festivala "FutureA" koji je prošle godine svojim jedinstvenim sadržajima oduševio brojne posjetioce u gradu na Drini.

William Boss, predsjednik holandske fondacije "Out of area" koja organizuje festival, boraveći u Goraždu najavio je brojne aktivnosti ovim povodom, te dolazak 150 volontera iz Holandije koji učestvuju u organizaciji velike zabava koja će biti organizovana po zonama.

Festival će održati 28. maja na tri lokacije, gradskom mostu, Omladinskoj ulici i ulici Zaima Imamovića gdje će biti postavljeno 20 šatora, kao i centralna bina. Planirana je ceremonija otvaranja Festivala, te brojne radionice za sve uzraste od najmlađe djece do učenika srednjih škola, a očekuje se prisustvo velikog broja djece iz cijele regije.

Kreativni sadržaji posebno su osmišljeni kao zona pustolovina, zona kreativnosti, zona ljepote, zone za muziku i teatar, zona za sport i igrice te kutak za hranu. Tako će primjerice u zoni pustolovina bit postavljeni princezin i Holandski dvorac na napuhavanje, sanke i tornjevi za penjanje. u zoni kreativnosti planirano je ukrašavanje majica, pravljenje privjesaka i narukvica, crtanje kredom.. dok je zona ljepote predviđena za pletenje kose, privremene tetovaže, lakiranje noktiju, šminkanje.

Specifične su i zona za muziku i zona teatra sa maskotama klovnovima te mađioničarima kao i zona za sport i igrice u kojoj su planirani veliki twister, vuča konopca, muzičke stolice, igra hvatanja riba, bacanje lopte, igra "ljute ptice", te kutak za hranu u kojoj se može pronaći šećerna vuna, kokice i tradicionalni holandski slatkiš.