Slučaj iz 2019. godine
68

FUP uz pomoć policije RS-a uhapsio dvije osobe u Banjoj Luci zbog privrednog kriminala

A. Ku.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i PU Banja Luka na području Banje Luke uhapsili dvije osobe inicijala I. M. (1976) i Đ. J. (1991).

Uhapšeni se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela "Prevara u privrednom poslovanju" iz člana 251. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Oni su, kako se navodi, po prethodnom dogovoru u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, znajući da neće izvršiti plaćanje naručene robe, 17. jula 2019. godine s poduzećem "MI Rakitno" d.o.o. sklopili ugovor o poslovnoj saradnji.

Nakon što je saradnja ostvarena, oni su kao garanciju priložili mjenicu bez pokrića, a radnjama su oštetili poduzeće "MI Rakitno" d.o.o. za iznos od 205.000 KM.

Nakon izvršenog pretresa, privremeno je oduzeta određena dokumentacija koja se može dovesti u vezu s izvršenjem ovoga krivičnog djela.

Uhapšeni su privedeni u prostorije Federalne uprave u Livnu odakle će nakon ispitivanja, biti predati u zakonskom roku nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Akcija je provedena po Naredbama Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona i Kantonalnog suda u Širokom Brijegu.