BiH
14

FUP: U akciji Most uhapšeno 16 osoba i zaplijenjeno 25 kilograma droge

Piše: S. Č.
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/ Klix.ba
U akciji Federalne uprave policije kodnog naziva "Most" koja je provedena na području FBiH, slobode je lišeno 16 osoba i zaplijenjeno 25 kilograma droge. Akcija je provedena po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U koordiniranoj akciji FUP je na području Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uhapsio 16 osoba, za koje se pretpostavlja da su stavljali u promet više vrsta opojnih droga.

Kako su istaknuli iz FUP-a, zaplijenjena droga namijenjena je za prodaju na domaćem tržištu. Nezvanično, radi se o drogama speed, hašiš, ekstazi i određenoj količini marihuane, čija ulična vrijednost još uvijek nije utvrđena.

Osim ilegalne proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, navedenima se stavlja na teret i ilegalno posjedovanje oružja.

"Tokom pretresa osoba i objekata, pored materija koj podsjećaju na opojne droge, pronađena je i velika količina automatskog naoružanja, eksploziva, pištolja i određena količina novca", rekao je Mirko Kuprešković, rukovodilac i koordinator operativne taktičke akcije "Most".

Jedanaest osoba koje su lišene slobode nalazi se u prostorijama FUP-a radi ispitivanja, a za pet osoba kantonalno tužilaštvo tražilo je mjere pritvora.

Petnaest osoba je uhapšeno na području KS, a jedna na području BPK.

Akcija je započeta 22. novembra, a iz FUP-a ističu kako ovo nisu konačni podaci o rezultatima akcije, s obzirom na to da se trenutno provode pretresi na još nekoliko lokacija.