Osam uhapšenih
65

FUP saopćio detalje akcije u Mostaru: Kako je iznuđivan novac poduzetnicima

Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije su jutros pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva "Inpact".
Uhapšene osobe se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela organizovanog kriminala, iznude, prevare i otmice.

Postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Mostaru, izvršeni su pretresi na devet lokacija na području Mostara te je uhapšeno osam osoba iz Mostara inicijala S. D. (1978.), A. Š. (1987.), A. F.(1991.), R. D. (1970.), M. V. (1979.), V. D. (1975.), Đ. D. (1982.) i E. M. (1972.).

Oni se sumnjiče da su se u martu 2020. godine planski udružili u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, na način da su od jednog poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećoj osobi od koje su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo Audi A6 i novčani iznos od 3.400 KM, a nakon čega su se usmjerili na spomenutog poduzetnika te od njega na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo BMW, čija je vrijednost oko 30.000 KM, i novac u iznosu od 2.000 KM.

Prilikom pretresa je do sada pronađena materija koja svojim izgledom asocira na opojnu droge amfetamin i cannabis sativa L, vaga za precizno vaganje, ručni raketni bacač, oružje, municija, veća količina novca i drugi predmeti koji potječu ili su korišteni prilikom izvršenja predmetnih krivičnih djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađeni u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu i Mostaru, nakon čega će u zakonskom roku biti predati u daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Iz FUP-a ističu da su značajnu podršku prilikom realizacije ove operativne akcije pružili pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.