Plaćenik iz BiH
48

FUP podnio izvještaj Tužilaštvu BiH protiv Davora Savičića zbog pridruživanja Wagneru

M. G.
Davor Savičić (u krugu) (Foto: EPA-EFE)
Davor Savičić (u krugu) (Foto: EPA-EFE)
Federalna uprava policije podnijela je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Davora Savičića iz Doboja.
Kako je saopćeno iz FUP-a, izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama" i "Organizovanje terorističke grupe“ iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa INTERPOL-om i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Federalna uprava policije je prikupila dokaze da se Davor Savičić pridružio paravojnoj ruskoj jedinici "Wagner".

Izvještaj se odnosi na period iz 2014. - 15. godine kada je bio aktuelan sukob Rusije i Ukrajine oko Krimskog poluostrva.

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, prema izvorima iz francuskih obavještajnih službi, on više nije pripadnik Wagnera no aktivno radi u ruskoj vojsci na regrutaciji stotina regruta iz Srbije za trenutni rat u Ukrajini.

Do sada je regrutovano oko 50 srpskih boraca, a očekuje se da će kontingent rasti do 500 regruta. Bit će dio regularnih jedinica ruske armije, a "Srpska jedinica" će biti uključena u 106. Padobransku diviziju.

Procesom rukovodi upravo Davor Savčić, poznat kao "Vuk", Srbin iz Bosne i Hercegovine koji duži period živi u Rusiji te je osoba od povjerenja državnih vlasti.

Savčić je bio pripadnik ozloglašene JSO koju je vodio zločinac Milorad Ulemek Legija. Prethodno se borio kao plaćenik u grupi Wagner u Ukrajini 2014. godine, a nešto kasnije, 2016. i u Siriji.