Tužilaštvo TK
37

FUP izuzeo dokumentaciju o nabavci plinskih autobusa iz GRAS-a i još dvije firme

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla, a po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, pripadnici Federalne uprave policije izuzeli su jučer obimnu materijalnu dokumentaciju iz firme Junuzović Kopex Lukavac, Gradski i prigradski saobraćaj (GIPS) Tuzla i KJKP GRAS Sarajevo.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović kazao nam je da se izuzeta dokumentacija odnosi na kupovinu rabljenih autobusa na plin, koje su firme Junuzović kopex i GiPS Tuzla tokom 2016. i većim dijelom tokom 2017. godine uvezle i prodale firmi GRAS Sarajevo i jedan dio tih autobusa Sindikalnoj organizaciji Samostalnih sindikata radnika komunalne privrede Federacije BiH.

"Radi se o većem broju rabljenih autobusa na plin. Mi istragu vodimo s Federalnom upravom policije i svi aspekti kupoprodaje su predmet istrage. Provjerava se pod kojim uvjetima je došlo do nabavke i prodaje tih autobusa i utvrđuje se da li postoje određene nezakonitosti u vezi s nabavkom i kasnijom prodajom autobusa i da li je to rađeno u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama", rekao je Arnautović.

Zaključio je kako će u narednom periodu biti analizirana izuzeta dokumentacija, nakon čega će se poduzimati druge istražne radnje kako bi se utvrdilo ima li krivične odgovornosti.