{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FUP i SIPA prate govor mržnje na društvenim mrežama i internet portalima

9.1.2015. u 16:28
190
FUP i SIPA prate govor mržnje na društvenim mrežama i internet portalima
190
FUP i SIPA prate govor mržnje na društvenim mrežama i internet portalima
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Zbog napada na satirični magazin Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 12 osoba, stanje sigurnosne pripravnosti u našoj zemlji je značajno podignuto, a SIPA i Federalna uprava policije intenzivno prate govor mržnje na internetu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, iako ogroman broj osuda terorističkog napada na satirični magazin stižu iz svih dijelova svijeta, na društvenim mrežama i internet portalima se nalaze komentari i konstatacije koje pozivaju na mržnju, ubijanje i razdor.

Federalna uprava policije prati sadržaje koji se objavljuju na portalima radi evidentiranja sadržaja koji ima obilježja krivičnih djela propisanih zakonima u BiH, rečeno nam je u ovoj policijskoj agenciji.

Evidentiraju se sve objave koje predstavljaju krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Takve osobe nije moguće odmah sankcionirati, ali se sve uredno bilježi i prati sa ciljem sačinjavanja evidencije.

"Ukoliko postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo, policijski službenici obavještavaju nadležno tužilaštvo koje donosi konačnu ocjenu o postojanju elemenata krivičnog djela, odnosno o otvaranju istrage u konkretnom slučaju", rečeno nam je u Federalnoj upravi policije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: