|

FUP i SIPA prate govor mržnje na društvenim mrežama i internet portalima

FUP i SIPA prate govor mržnje na društvenim mrežama i internet portalima
190
Piše: E. F.
9.1.2015. u 16:28
0
komentara
190

dijeljenja
FUP i SIPA prate govor mržnje na društvenim mrežama i internet portalima Foto: Ilustracija/Klix.ba
Zbog napada na satirični magazin Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 12 osoba, stanje sigurnosne pripravnosti u našoj zemlji je značajno podignuto, a SIPA i Federalna uprava policije intenzivno prate govor mržnje na internetu.
Naime, iako ogroman broj osuda terorističkog napada na satirični magazin stižu iz svih dijelova svijeta, na društvenim mrežama i internet portalima se nalaze komentari i konstatacije koje pozivaju na mržnju, ubijanje i razdor.

Federalna uprava policije prati sadržaje koji se objavljuju na portalima radi evidentiranja sadržaja koji ima obilježja krivičnih djela propisanih zakonima u BiH, rečeno nam je u ovoj policijskoj agenciji.

Evidentiraju se sve objave koje predstavljaju krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Takve osobe nije moguće odmah sankcionirati, ali se sve uredno bilježi i prati sa ciljem sačinjavanja evidencije.

"Ukoliko postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo, policijski službenici obavještavaju nadležno tužilaštvo koje donosi konačnu ocjenu o postojanju elemenata krivičnog djela, odnosno o otvaranju istrage u konkretnom slučaju", rečeno nam je u Federalnoj upravi policije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.