Potvrđeno
211

FUP "češlja" Parlament FBiH: Zatražena dokumentacija o zapošljavanju savjetnika Lidije Bradare

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna uprava policije (FUP) zatražila je iz Parlamenta Federacije BiH dokumentaciju koja se odnosi na zapošljavanje pet savjetnika u Domu naroda Parlamenta FBiH koji ne ispunjavaju zakonske propise za imenovanje na te funkcije.

Ovu informaciju potvrdio nam je sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić koji je rekao kako je FUP prije nekoliko dana od Parlamenta FBiH zatražio dokumentaciju o zapošljavanju savjetnika predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Lidije Bradare.

"FUP je prije nekoliko dana pismeno zatražio da im dostavim dokumentaciju. Kako nam je rečeno, dostava dokumenata se traži po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo", kazao je Hadžiavdić.

Iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno nam je da je predmet u radu. Inače, riječ je o predmetu na osnovu teksta Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) kojim je obuhvaćena predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, a koja je u proteklom periodu zapošljavala savjetnike bez dovoljnog radnog iskustva.

Na taj način u periodu od dvije i po godine iz džepa građana FBiH, a na račune Bradarinih savjetnika isplaćeno je više od 306.000 KM. Riječ je o kršenju federalnih propisa s obzirom na to da pet od osam savjetnika predsjedavajuće Doma naroda PFBiH nema pet godina radnog iskustva.

Posebno je zanimljiv angažman savjetnika u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda PFBiH Semira Hajduka koji je na mjesto savjetnika postavljen bez dana radnog staža i to na zahtjev delegata Osmana Ćatića (SDA). Simbolično, i Hajduk i Ćatić imaju mjesto prebivališta u Konjicu.

Jednogodišnje radne iskustvo pripravnika u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru nije smetalo Bradari da zaposli Šimuna Hercega, čiji je stric premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HDZ), kao savjetnika u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda PFBiH.

Bez dovoljnog radnog iskustva zaposleni su i Slaven Zeljko (11 mjeseci radnog iskustva), Goran Božić (godina radnog iskustva) i Stjepan Dujo (godina radnog iskustva).