{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Funkcionerima za lažne izjave do tri godine zatvora

S
10.8.2010. u 09:35
0
4
Funkcionerima za lažne izjave do tri godine zatvora
0
Funkcionerima za lažne izjave do tri godine zatvora
Parlament FBiH
Funkcioneri bi ubuduće zbog davanja lažne izjave tokom postupka imenovanja mogli da budu kažnjeni zatvorskom kaznom do tri godine ili novčanom kaznom, piše ''Večernji list BH''.
Kako piše list, nedavno usvojeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH u federalnom Parlamentu, po hitnom postupku, konačno su usklađeni sa Krivičnim zakonom BiH.

Ujednačavanje zakonskih rješenja iz ove oblasti u cijeloj BiH jedan je od preostalih uslova koje zemlja mora ispuniti radi dobivanja bezviznog režima sa EU.

Izmjene i dopune ovog zakona definišu da onaj ko s ciljem obmanjivanja ili održavanja u obmani tijela nadležnog za imenovanje u FBiH o tome ispunjava li uslove za imenovanje na položaj premijera ili ministra u federalnoj Vladi, odnosno za potvrdu na te položaje tokom postupka imenovanja da lažnu izjavu u pisanom ili usmenom obliku, o podatku ili informaciji potrebnoj za utvrđivanje ispunjenja uslova, a za koju je obavezan da je pruži po zakonu, te na taj način prikrije ili izmijeni činjeniice značajne za odluku o imenovanju, biće kažnjen novčanom ili zatvorskom kaznom do tri godine.

Ako počinilac takvog djela dobrovoljno opozove svoju lažnu izjavu prije nego što je donesena konačna odluka o potvrđivanju, biće kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci, a može biti i oslobođen kazne.

Kada je riječ o djelima u vezi sa organizovanim kriminalom, takođe, je došlo do izmjena, pa su tako riječi ''zločinačka organizacija'', koje su se često pominjale u sudskim procesima u BiH, sada zamijenjene riječima ''grupe za organizovani kriminal''.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: