Donesena odluka
561

Funkcioneri Nezavisnog bloka uplaćivat će 20 posto plaće u Fond solidarnosti

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Nezavisni blok donio je odluku da se njihovi izabrani i imenovani predstavnici u zakonodavnim i izvršnim organima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini odreknu minimalno 20 posto svoje mjesečne plaće u korist Fonda solidarnosti.

Ovaj fond Nezavisni blok je ustanovio kao odgovor na uporno odbijanje vladajućih političara u prošlim sazivima da smanje visoke plaće i privilegije izabranih zvaničnika. Sredstva iz Fonda solidarnosti će se koristiti za stipendiranje studenata, za finansiranje naučnih projekata, kao i podršku sportistima i kulturnim radnicima te podršku humanitarnim aktivnostima.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić rekao je da se stranke uglavnom deklarativno zalažu da se smanje ogromne plate izabranih zvaničnika. Međutim, kada to treba sprovesti u djelo, uvijek se nađu izgovori za neuspjeh pa to ostane mrtvo slovo na papiru i lažno obećanje.

"Mi nećemo čekati da se okupi većina koja će moći promijeniti zakon, da se građani opet varaju, nego ćemo svojim primjerom pokazati da se to može uraditi bez demagogije – svi naši kandidati su potpisali izjave da se odriču 20 posto njihove plaće u korist Fonda solidarnosti i Nezavisni blok želi djelima pokazati da su promjene i pristup u politici mogući. To ćemo implementirati odmah nakon preuzimanja mandata u skupštinama. Taj fond će služiti mladim, talentiranim ljudima, naučnicima, sportistima, kao i ljudima koji imaju potrebu za liječenjem i sl. Ovo je samo jedna u nizu mjera kojima želimo pokazati drugačiji odnos prema narodu i vratiti mu povjerenje u institucije i ljude koji ih predstavljaju u parlamentima i vladama", kazao je Šepić.

Senad Šepić (Foto: E. H./Klix.ba)
Senad Šepić (Foto: E. H./Klix.ba)

Kako kaže, lično je kao zastupnik više od 12 godina odvajao blizu 20 posto svojih mjesečnih primanja u ovakve svrhe jer smatra da politika treba mijenjati odnos prema građanima ove zemlje.

"Dugo sam to zagovarao i u stranci u kojoj sam prije bio, predlagao da to bude zvanična politička odluka za sve njene članove. Nije bilo sluha i podrške za takvu ideju tamo, ali sam od samog osnivanja Nezavisnog bloka, prošle godine, zajedno s kolegama s kojima sam i pokrenuo NB, kao novu politiku i priču u BiH dobio jednoglasnu podršku za ovaj pristup i ja se svima koji su me podržali u tome zahvaljujem, siguran sam da radimo dobru i korisnu stvar. Nastavit ćemo tako, a odgovornost i istrajnost na poštenim principima ostat će put kojim Nezavisni blok ide. Vjerujemo da ćemo i zakonski ovu oblast uskoro urediti na transparentnim i korektnim principima i ovo je jedan od naših zahtjeva u razgovorima o uspostavi vlasti", rekao je Šepić.