Doris Pack o hapšenju vehabija
0

'Fundamentalisti u BiH moraju biti shvaćeni ozbiljno'

SRNA
Doris Pack (Foto: Reuters)
Doris Pack (Foto: Reuters)
Specijalna izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack izjavila je da je akcija hapšenja vehabija u BiH bila neophodna i da "fundamentalisti moraju biti shvaćeni ozbiljno".

"Fundamentalisti, a to je zapravo ono što vehabije jesu, moraju biti shvaćeni ozbiljno. Istovremeno, država mora da pokaže da ima kontrolu nad situacijom", rekla je Doris Pack za Radio Deutsche Welle, komentarišući hapšenje pripadnika vehabijskog pokreta u BiH.

Ona je istakla značaj koji EU u procesu evrointegracija pridaje funkcionisanju bezbjednosnih struktura u zemljama koje pretenduju za članstvo u Uniji.

Pack je rekla da u Evropskom parlamentu već duže vrijeme postoji mišljenje da se opasnosti koju predstavljaju vehabije mora pristupiti vrlo ozbiljno.

Ona naglašava da EU vrlo pažljivo posmatra razvoj situacije u regionu i načine na koje ministarstva unutrašnjih poslova i bezbjednosne snage rade na ispunjavanju svojih zadataka.

Prema njenom mišljenju, pitanje vehabija nije jedino pitanje koje predstavlja problem za bezbjednost u BiH.

"Država mora da se pobrine i za sve druge vrste kriminala, kao i za korupciju. BiH mora da popravi situaciju na tom polju, a prema mom mišljnju ona to i čini", istakla je Pack. 
U najvećoj posljeratnoj policijskoj akciji u BiH blokirano je selo Gornja Maoča, kod Brčkog, koje je pretvoreno u vehabijsku komunu, ispitano je 31 lice, a uhapšeno osam, od kojih je jedan strani državljanin. 

Žitelji vehabijske komune u Gornjoj Maoči kod distrikta Brčko Nusret Imamović, Safet Barčić, Dževad Hodžić, Hajrudin Ribić, Senad Midžić, Mensud Čekić i Edis Bosnić, između ostalog, osumnjičeni su za napad na ustavni poredak BiH, ugrožavanje njene teritorijalne cjeline, sprečavanje povratka izbjeglih i raseljenih lica, te nedozvoljeno držanje naoružanja i eksplozivnih materija.