{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fuele: Vrijeme je da BiH uskladi Ustav s odlukom Sejdić-Finci

S
22.5.2013. u 23:40
19
16
Fuele: Vrijeme je da BiH uskladi Ustav s odlukom Sejdić-Finci
19
Fuele: Vrijeme je da BiH uskladi Ustav s odlukom Sejdić-Finci
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropski komesar za proširenje Štefan Fuele poručio je u obraćanju Evropskom parlamentu da je sada vrijeme da BiH uskladi svoj Ustav sa odlukom Suda za ljudska prava "Sejdić i Finci", jer će u suprotnom prekršiti međunarodne obaveze, što će imati posljedice.
"Šta da radimo sa izborima u BiH naredne godine, bez rješenja o odluci 'Sejdić i Finci'? Hoćemo li onda zazvoniti na uzbunu?", rekao je Fuele poslanicima Evropskog parlamenta, koji su danas raspravljali o Nacrtu rezolucije o BiH.

On je istakao da Evropska unija jedino može pružiti pomoć, ali je na političkim liderima u BiH da načine konkretne poteze, saopšteno je iz EU.

"U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji, teško je naći konsenzus o suštinskim pitanjima - a ipak, to ostaje ključno pitanje", rekao je Fuelle.

On je istakao da će pristupanjem Hrvatske, BiH postati direktni susjed EU, zbog čega Unija radi sve da olakša ovaj novi status i učini ga uspjehom za obje strane.

"I pored stalnih neuspjeha, ponovili smo da je naše kontinuirano nastojanje i podrška dostupna za one koji žele da se stvari kreću naprijed. Naš strukturalni dijalog o pravosuđu urodio je plodom", rekao je Fuele.

On je rekao da je nakon Dejtonskog sporazuma, koji je tada bio najbolji okvir za postizanje mira u BiH, "sada došlo vrijeme da se razmišlja o drugom okviru za transformaciju BiH", a najmoćniji instrument za to je proširenje EU.

"Proširenje je najmoćniji instrument koji imamo. Proširenjem ćemo biti u stanju da se uhvatimo u koštac sa mnogim pitanjima na koja se žalite vi (poslanici) i Evropska komisija. Prvo, moramo da im pomognemo da 'pređu most' ka procesu proširenja EU, odnosno provedu odluku Evropskog suda za ljudska prava 'Sejdić i Finci'", rekao je Fuele.

On je istakao da je dogovor Beograda i Prištine pokazao da u regionu, ako postoji volja, postoji i način, što ukazuje na to koliko potencijala ima u proširenju kao instrumentu transformacije.

"Dakle, treba da pomognemo BiH da ne ostane napolju, usamljena, i zaglavljena u dejtonskim okvirima, dok se ostatak regiona kreće ka okvirima EU", rekao je Fuele i dodao da je neprovođenje odluke "Sejdić i Finci" razlog zašto još nije stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropski parlament na današnjoj plenarnoj sjednici razmatrao je Nacrt rezolucije o napretku BiH za 2012. godinu, a sutra bi poslanici trebalo da se izjasne o ovom dokumentu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: