Vozači, oprez!
3

FUCZ upozorava: Zbog snijega otežan saobraćaj na svim putevima u FBiH

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Snijeg i ovog ponedjeljka pravi probleme širom Bosne i Hercegovine. Federalna uprava civilne zaštite saopćila je stanje na najopterećenijim saobraćajnicama.

Prema izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite, visina snijega u 7 sati (cm): Bjelašnica 130, Han Pijesak 96, Ivan-sedlo 46, Srebrenica 34, Sokolac 26, Sarajevo-Bjelave 18, Mrkonjić Grad 15, Gacko i Livno 19, Tuzla 12, Doboj 5, Bijeljina i Mostar 2, Bugojno 10, Rudo 16, Višegrad 13, Zenica 7.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Bosanskopodrinjskog kantona Goražde su prohodni. Saobraćaj se odvija otežano i usporeno, posebno u visinskim predjelima. Visina novog snijega iznosi oko 5 cm u nižim predjelima, dok je u visinskim predjelima mnogo veća.

U općini Pale u FBiH. i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće proglašeno 10. januara 2019.godine, usljed velikih snježnih padavina, u toku vikenda deblokiran je put za sela Brdariće, te Donju i Gornju Ćemernicu.

Trenutno na području grada Tuzle pada kiša koja se ledi u dodiru sa tlom.

U općini Kladanj i dalje je na snazi Stanje prirodne nesreće, proglašeno 9. januara, zbog visokih snježnih padavina. Stanje se normalizuje, a u toku vikenda nisu zabilježene nove snježne padavine.

Zbog snijega koji pada u većem dijelu BiH, saobraćaj se i na području Kantona Sarajevo odvija nešto sporije, na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu. Gradski, međugradski, željeznički i zračni saobraćaj se odvijaju po ustaljenim redovima vožnje.

Uposlenici KJKP "Rad" trenutno čiste saobraćajnice I i II prioriteta, dok će kasnije početi čišćenje saobraćajnica III prioriteta. Na održavanju njihove prohodnosti angažirano je 56 specijaliziranih vozila, a na ručnom čišćenju snijega bit će angažirano 130 radnika. Za vrijeme vikenda rađeno je na uklanjanju snijega sa glavnih gradskih trgova.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni, a u Srednjobosanskom kantonu putni pravci su prohodni uz otežan promet zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, naročito u općinama Vareš i Olovo. Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na području Kantona 10, svi putni pravci su prohodni, ima ugaženog snijega i leda na svim putnim pravcima. Zimske službe vrše redovito čišćenje i posipanje kolnika.

Zbog snijega koji pada na širem području Zapadnohercegovačkog kantona prometuje se otežano i usporeno. Zimske službe obavljaju poslove čišćenja po prioritetnim dionicama pa se u toku dana očekuje potpuna normalizacija prometa.

Na dionici R-419 Mihalji – Blidinje zabranjen je promet vozila ukupne mase preko 3,5 t, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite.